Váci börtön

és Matuska Szilveszter

A városközpont felől a börtönhöz felé sétálva a Duna-part csodaszép panorámájában gyönyörködhetsz, majd a börtönhöz érve megtekintheted az egykori őrtornyokat is. A révről látható a börtön bámulatosan szép kápolnája, amelynek teteje a börtön közepén magasodik ki. 

Természetesen a börtönhöz is számos történet kapcsolódik, az egyik ilyen érdekesség Matuska Szilveszter nevéhez kötődik. Itt raboskodott ugyanis a biatorbágyi rém néven ismert Matuska Szilveszter, az elvetemült tömeggyilkos, a biatorbágyi viadukt felrobbantója.

Matuska 1944-ben, az orosz csapatok bevonulása után szabadult. Egy szemtanú szerint a fegyházból mindenki elmenekült, csupán egy ember fogadta az oroszokat: Matuska Szilveszter, aki házigazdaként viselkedett. Legalább két hetet töltött velük fontos és felelősségteljes beosztásban.

Érdekesség, hogy az egykori fegyőrök szerint a biatorbágyi rém művészetet szerető ember volt, hangszeren játszott, énekkarban énekelt, és festeni is szeretett. Raboskodása alatt három képet festett, két képet Papp László, a váci műgyűjtő szerzett meg, ezeket megtekintheted a Modern Művészeti Gyűjteményben.