Zsinagóga

2600 Vác, Eötvös utca 3.

Váci sétád alkalmával, a sétáló utcából nyílik az a kis utca, melyben a váci Zsinagógát találod. A közelmúltban felújított neológ irányzatú zsinagóga 1861-1864 között épült Alois Cacciari olasz származású építőmester tervei alapján, a váci zsidóság önkéntes adományából, romantikus, latin stílusban. A homlokzatot nyolcszögű oszlopok, és rózsaablak díszíti, mely alatt Mózes harmadik könyvéből származó idézet olvasható. A homlokzat záró eleme a mózesi kettős tábla.

A zsinagóga a holokauszt idején a váci gettó fő épülete volt, a bútorokat és más berendezési tárgyakat teljesen tönkretették. A XX. század második felében tanácsi tulajdonba került és teljesen elromosodott, 1998-ban a hitközség visszavásárolta és eredeti állapotában helyreállíttatta. Az épület jelenleg nem látogatható, várhatóan kulturális és hitéleti rendezvényeknek otthona lesz. 

A Váci Zsinagóga mellett valóságos zarándokhely a régi Váci ortodox zsidó temető- és sírkert (Vác, Ambró Ferenc utca 24.), ahol Silberstein Dávid tudós, csodarabbi és fia Silbertein Jozsua gondozott ohel-je található.

Örömmel megismernéd Vác neves szakrális kiállítóhelyeit, szobrait, és templomait? Látogass el hozzánk bármely évszakban, a város a zarándokokat mindig tárt karokkal fogadja.