Várostörténet

Vác története - Váci főtér

Vác története

Általában átugrod a várostörténeti leírásokat, mert száraznak és unalmasnak találod őket? Most ne tedd, Vác története ugyanis annyi érdekességet tartogat számodra, hogy a történeteket olvasva garantáltan úgy érzed majd, hogy közelebbről is meg szeretnéd ismerni ezt a festői szépségű, kalandos múltú kisvárost.

Vác a Dunakanyar szívében, a Duna bal partján fekszik és közel ezer éves múltra tekint vissza. Gondoltad volna, hogy a város történetéhez számos legenda kapcsolódik? Tudtad, hogy az elmúlt évszázadoknak köszönhetően Vác lett a Dunakanyar egyik legizgalmasabb városa?

Vác az egyik legrégebbi lakott település hazánkban, a szakrális és világi élet összefonódott az évszázadok során, így alakult ki a város ma is látható arculata. A város a nevét egy Wach nevű remetének és I. Géza királynak köszönheti. Fontos tudnod ha a városban jársz, hogy Gézát a bazilika közepén temették el 1077-ben. A katedrálist a későbbi évszázadokban többször jelentősen átépítették, de az alapító király sírját mindig tiszteletben tartották. A legújabb régészeti kutatások a feltárt sírgödörben I. Gézával kapcsolatba hozható csontmaradványt nem találtak. A Duna-parton, a várfalon áll I. Géza király szobra. 

Képeslapok: Cservenák Péter gyűjteményéből

Vác története - Váci főtér
Vác története - Váci főtér, egykori piac

A későbbi korok és Vác építő püspökei felemelkedést hoztak a városnak, amely Mária Terézia 1764-es látogatására szinte megújult. A főtér épületei megszépültek, az itt álló Szent Mihály templomot lebontották, köveit a ma is álló Székesegyházhoz használták fel. Vele szemben épült fel a ma is látható Püspöki Palota. Mária Terézia tiszteletére pedig diadalívet állítottak. 

A Duna-partnak kereskedelmi és gazdasági szempontból is nagy jelentősége volt, de a vízpartot pihenésre is előszeretettel használták. Maga Mária Terézia is szívesen tett hosszú sétákat itt, a sétány sokáig őrizte nevét is. A város később több ostromot is átélt, az 1849-es áprilisi csatának emlékét a Kőszentes híd őrzi.

Vác története - Duna-parti korzó napjainkban

A várost a középkorban kőfal vette körül, ennek egyik sarokbástyája a ma is látható Hegyes-torony. Sőt, az egykori Bécsi kapura és a Hatvani kapura is rábukkanhatsz gyönyörű városunkban sétálva. Mátyás király is szívesen tartózkodott a városban, Vác ekkor élte az aranykorát. A város volt az egyik legjelentősebb építészeti, művészeti, tudományos és társadalmi reneszánsz központ a korban. 

A török idők sok nehézséget hordoztak, kivonulásukkor szinte teljesen lerombolták a várost. A váci vár 1684-ben semmisült meg végleg. Ezt követően tűzvész és járványok is tizedelték a lakosságot, a köztéri szobrok jórészt olyan védőszenteket ábrázolnak, melyeket a nehéz idők leküzdése miatt hálából emelt a város lakossága.

 

Vác története - Váci korzó régen

Napjainkban a város utcáit járva az épületek mesélnek nekünk Vác színes történetéről.

A ránk hagyott emlékek között sétálva biztosan te is azonnal otthon érzed magad abban a városban, amely jelentős egyházmegyei központ és legendás iskolaváros is. Itt született Fónay Márta Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes művész, illetve nálunk tanult Szörényi Levente, Juhász Gyula, Madách Imre és Rudolf Péter is. 

Büszkén adjuk a kezedbe városunkat. Fedezd fel történelmi kincseinket, és járd végig azokat az épületeket, ahol egykor Mária Terézia, Migazzi Kristóf, vagy éppen Petőfi Sándor sétált!