TOP 10

VÁC KÖRNYÉKE

Vácrátóti Botanikus Kert - Top 10 látnivaló Vác környéke

Vácrátóti Botanikus Kert

Az arborétum, amely valóságos mesehely, természeti kincseinek köszönhetően igazi bakancslistás látnivaló Vác környékén. A 27 hektáron fekvő, 180 éves arborétum családi és baráti kikapcsolódáshoz egyaránt remek úti cél a hangulatos sétautaknak és rendhagyó gyűjteményeknek köszönhetően. Ha szeretsz kirándulni, és minden évszakban szívesen töltesz időt a friss levegőn, lépj ki a hétköznapok szürkeségéből, és hagyd, hogy elvarázsoljon a botanikus kert szépsége.

 

 

Bánki-tó

Szeretsz strandolni, kedveled a romantikus sétákat, és szívesen horgászol? A Bánki-tó különleges árnyalatú vize, és a környező hegyek szépsége garantáltan meggyőz arról, hogy újra és újra visszatérj a hangulatos tópartra. A Váchoz közel fekvő bányató az aktív és passzív időtöltés fellegvára, amely minden korosztály számára tartogat érdekességeket. A többfunkciós kalandparknak, és a vízparti wellness hotelnek hála, itt a többnapos kikapcsolódás is maradandó élmény.

Bánki-tó - Top 10 látnivaló Vác környéke
Zebegény - Top 10 látnivaló Vác környéke

Zebegény

Zebegény a Dunakanyar egyik gyöngyszeme, a település páratlan dunai panorámával, színes gasztroélményekkel, és különleges látnivalókkal ajándékoz meg. A Kálvária kápolnához, és a Kós Károly-kilátóhoz vezető út mesés kilátást ígér, míg a Szőnyi István Emlékmúzeum, és a Hajózástörténeti Múzeum egyedi hangulattal és értékes látnivalókkal várja a Zebegénybe érkezőket. Ha a településen jársz, a vízparton mindenképpen tegyél egy sétát, vagy érkezz mindjárt hajóval a bájos faluba.

 

 

 

Márianosztra, Magyarok Nagyasszonya Bazilika

Márianosztra egy csodaszép település, amely a Börzsöny egyik legszebb részén rejtőzik. A falu különleges szakrális hely, Mária kegyhely, és zarándokhely. A Pálos rendi Magyarok Nagyasszonya Bazilika egyik fő látványossága a Fekete madonnát ábrázoló ikon, mely a Pálos rend lengyelországi központjából került hazánkba. A templom falához épített kolostorhoz számos legenda kapcsolódik. A kegyhelyhez évente több ezren érkeznek szervezett zarándoklat keretében, vagy önálló útvonalon.

Márianosztra Bazilika - Top 10 Látnivaló Vác környéke
Élményfarmok állatparkok - Top 10 látnivaló Vác környéke

Élményfarmok, állatparkok

Vác közelében számos állatpark várja a család apraja-nagyját mókás állatokkal, hangulatos állatsimogatóval, és természetközeli élményekkel. Nagymaros az egyik legkedveltebb úti cél, gyerekekkel a Törökmező Kis-állatpark felkeresése kihagyhatatlan program, amelyet összeköthetsz túrázással is. A környék élményfarmjaiban és állatparkjaiban alpakák, kecskék, őzek, szarvasok, és medvék csalnak mosolyt az arcodra. Ne hagyd ki a vidám programot!

 

 

 

Kirándulóközpontok

Vác igazi csillagtúra központ, ennek köszönhetően számos kirándulóközpont, kirándulóhely, és tanösvény elérhető a városból. A Naszály és a Börzsöny friss levegővel és elképesztő kilátással hívogat, míg a kirándulóközpontokban mini állatkert, több kalandpark, tanösvény, és még egy Hangyavasút is vár. Ha egy, vagy akár többnapos családi programot tervezel, keresd fel a környék kirándulóközpontjait, és élvezd a Duna bal partjának aktív szabadidős programjait. Az élmény felejthetetlen!

Kirándulóközpontok - Top 10 látnivaló Vác környékén
Kisvasutak a Börzsönyben - Top 10 látnivaló Vác környékén

Kisvasutak

Tudtad, hogy egykor több mint 200 kilométernyi kisvasút volt a Börzsönyben? Hagyd az autózást, fedezd fel a Börzsönyt erdei kisvasúttal! A zötykölődés a család minden tagjának nagy élmény lesz, sőt, akár kutyás kiránduláshoz is remek választás a vonatozás. Próbáld ki a Szob-Nagybörzsöny, illetve a Kismaros-Királyrét szakaszt, vonatozz Kemencén, vagy teszteld a környék hajtánypályáinak egyikét, biztosan nem fogsz csalódni. Az erdei vonatok ráadásul gyönyörű kirándulóhelyekre érkeznek.

 

 

 

Nagy-Hideg-hegy, Csóványos

Ha nem félsz túrázás közben a szintemelkedéstől, és kalandként éled meg a nehéz kaptatókat, teljesítsd a híres Börzsönyi körtúrát! Vedd célba a 865 méter magas Nagy-Hideg-hegyet, ahol télen akár síelni is lehet, majd kapaszkodj fel a Csóványosra, amely a Börzsöny legmagasabb csúcsa. Útközben csobogó patakok és csivitelő madarak közt haladsz majd a friss levegőn, ami már önmagában is páratlan élmény. Ezt a túrát garantáltan sokszor emlegeted majd.

Nagy-Hideg-hegy, Csóványos - Top 10 látnivaló Vác környékén
Mikszáth Emlékház - Horpács

Mikszáth Kálmán Emlékház, Horpács

A Horpácson található kúria Mikszáth Kálmán fia és Mikszáth Kálmán tervei alapján készült, az épületben irodalomtörténeti kiállítást nyitottak az író születésének 150. évfordulója alkalmából. A kiállítás az író kéziratait és használati tárgyait is őrzi. A Mikszáth Emlékmúzeum parkjában számos védett növény él napjainkban is, a hely ma természetvédelmi terület. Az épület előtt, valamint a kertben több szobor állít emléket az írónak, és feleségének.

 

 

 

Nógrádi vár

A legendás nógrádi vár 1108 előtt épült a Börzsönyben, érdekes történelmi múltja és panorámája miatt évente több ezer kirándulót vonz Nógrádra. Az egykor büszkén álló vár romos állapotú öregtornya már messziről integet neked, ám egy villámcsapás miatt a belsővár gyakorlatilag megsemmisült, így csak a romjait járhatod körül. Az egyórás várlátogatás gyerekekkel is remek program, a Várhegyen piknikezni is lehet, miközben mesés kilátás nyílik a környező tájra.

Nógrádi vár - Top 10látnivaló Vác környékén