Ínyencek

Kíváncsian várod, milyen kulináris élményeket tartogat számodra Vác, ahol még Mária Terézia is örömmel vendégeskedett? Tarts velünk, és ismerkedj meg a legizgalmasabb helyi ízekkel!

Talán nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk, hogy mint oly sok más területen, a gasztro-vonalon is jeleskedik Vác. A város számos pontján várnak éttermek, kávézók és pizzériák, az étteremkínálat nem csak az elegáns, ünnepi alkalmakhoz, hanem a városnézős street food ebédekhez is igazodik.

Feltérképeznéd a város fagylaltkínálatát is? Vácon sok fagyizóval találkozhatsz, érdemes több helyen lecsapni a szimpatikus ízekre. 

Vác igazi fesztiválváros, a város gasztronómiai rendezvényei színes élményekkel teszik emlékezetessé a fesztiválszezont. Az augusztusi Dunakanyar Kézműves Sörfesztivál, a szeptemberi Váci Lecsófesztivál, és az októberi Dunakanyar Bor- és Pálinkafesztivál évről évre egyre több gasztro különlegességgel csalogatja az érdeklődőket. 

A város által nyújtott kulináris élményeket megkoronázza az ország legjobb cukrászdája, amely Vác gyönyörű barokk főterén hívogat közelebb magához. A Mihályi Patisserie cukrászdában a csúcsminőségű desszertek látványa és íze meggyőz arról, hogy a cukrászdában minden desszert valódi műalkotás. Ha gasztro-rajongó vagy, itt feltétlenül meg kell ismerkedned az ízekkel közelebbről is!

 

Mihályi Patisserie
Váci Lecsófesztivál

Milyen gasztroprogramok várnak még Vácon?

Vác íze, a Mária Terézia Melange 

Tudtad, hogy van olyan kávékülönlegesség, amivel csak Vácon találkozhatsz? A Mária Terézia Melange Veres Ildikó barista szakmai tudásával készült el a királynő tiszteletére. 

Mária Terézia kedvelt édessége volt a mézes mandulás alma, így lett az alapanyagok felhasználásával megálmodott kulináris kuriózum Vác signature kávéja, amely immár 15 kávéházban, cukrászdában és étteremben kapható.

Forrás: Vác Város Központi Piac facebook oldala

Termelői piacok Vácon

Vác igen szerencsés, hiszen két különleges piaccal is várja a helyieket, illetve a városba érkező kirándulókat. 

A Váci Központi Piac egy sokszínű, nosztalgikus hely a főtér mellett, ahova bármikor betérhetsz, ha helyi ízekre, vagy friss zöldségekre vágysz, míg a Püspöki Gazdapiac a Székesegyházzal szemben kínál saját készítésű pékárukat, tejtermékeket, lekvárokat, sajtokat és mézet.

A kínálat természetesen folyamatosan változik, ezért érdemes többször is visszatérni Vácra, hogy a piacok vidám hangulatát újra és újra élvezhesd egy városnézés során. 

Vác pálinkája, a Lunczer pálinka

Váctól csupán egy ugrásra, Kosdon készül Vác prémium minőségű pálinkája. A kosdi pálinkafőzdében közel 20 féle gyümölcsből készül pálinka, emellett a főzdében hangulatos kóstolóesteket is tartanak. 

Egy-egy ilyen alkalom valódi íz-, és időutazás, annál is inkább, mert autentikus környezetben, a főzőüstök mellett, a gyümölcspálinkák megízlelése közben ismerheted meg a pálinkakészítés folyamatait is. 

  • Cím: 2612 Kosd, Erzsébet u. 11.
  • E-mail: kapcsolat@lunczer.hu
  • Weboldal: www.lunczer.hu

Váci borok – Újjáéledőben a váci borvidék

A váci borvidék kezdi visszanyerni régi fényét, legnagyobb örömünkre megelevenednek a múlt ízei és borkultúrája. A hagyományosan erre a vidékre jellemző szőlőfajták a legmodernebb technika segítségével mutatják meg magukat bor formájában.

Dr. Lingvay Boglárka és Dr. Czike Gábor évekkel ezelőtt hobbiból kezdett el a borászattal foglalkozni, mostanra viszont már komoly szaktudással alkotnak évről-évre egyre jobb, igazi váci kézműves borokat. A Vác-Törökhegyen termő szőlőből már több aranyérmes bor is született, amelyek hatalmas elismerést jelentenek minden itt élő ember számára. 

Kóstold meg a Váci borokat, melyek a város nevezetességeiről kapták nevüket: Kőszentes, Kőkapu, Vörösház, Credo.

KCZ kézműves sörök Vácon

Az elmúlt években hatalmas népszerűségnek örvendenek a kézműves sörök, a sörkedvelők örömmel fedezik fel az új ízeket, illetve a változatos és izgalmas címkéket. 

Ha szívesen söröznél Vácon, és egyedi ízekkel szeretnél megismerkedni, a KCZ sörökkel mindenképpen köss közelebbi barátságot. Már a nevük is mosolyt csal az arcodra: Mandarin Mámor, Nagyfater, Meggyes Menyecske, és még sorolhatnánk. Ezek a sörök éppúgy feldobnak egy baráti beszélgetést, mint egy első gasztro-randit. 

Weboldal: www.kczbrand.hu

Rendhagyó ízek, vidám színkavalkád, hívogató illatok. Ugye számodra is elképzelhetetlen egy váci látogatás a lenyűgöző helyi gasztrokínálat feltérképezése nélkül?