Dunakanyar

Fotó: Kléri János

Vác

A Dunakanyari Négyeket – Esztergom, Szentendre, Vác, Visegrád – a Duna köti össze, mindegyik meghatározó történelmi múlttal, csodás természeti adottságokkal, gazdag programkínálattal várja az idelátogatókat. 

Ha már felfedezted Vácot, ne hagyd ki a festői Szentendrét, Szent István szülő és koronázási városát Esztergomot és Mátyás király választottját Visegrádot

Esztergom

Bazilika és Szent István király – a legtöbb magyarnak elsőre ez jut eszébe Esztergomról, a Dunakanyar fővárosában járva azonban további csodás kincseket fedezhetünk fel. Az esztergomi Bazilika az ország legnagyobb temploma. Magyarország katolikus életének fő központja nem csak impozáns méretével jeleskedik, hanem kincstára a leggazdagabb itthoni liturgikus műkincs gyűjteménnyel is rendelkezik. A gazdag múlt értékeinek megismerése közben modern és változatos programokkal is vár Esztergom! 

Szentendre

Magyarországon, a Dunakanyar kapujában, a környező dombok és hegyek, és az előttük hömpölygő folyó festői keretében, gyönyörű természeti környezetben található kisváros Szentendre. A gazdag múltú település természet adta képét méltón, egyben sajátosan egészítik ki az emberi kéz alkotásai: a kanyargós keskeny macskaköves utcácskák, a szűk sikátorok, a szorosan összesimuló belvárosi apró házak és a finom vonalú barokk templomtornyok. Szentendre a művészetek városa, ahol napjainkban is több száz művész él és alkot.

Visegrád

Nem csoda, hogy Mátyás királynak is épp Visegrád tetszett meg, s itt rendezte be nyári rezidenciáját, nem titkolva azon szándékát sem, hogy amennyire csak lehet, kárpótolja a környezet különlegességével ifjú feleségét, aki házasságuk révén kénytelen volt elhagyni a reneszánsz Itáliát. Visegrád talán legemblematikusabb építménye a Fellegvár, melyre a köznyelv többnyire csak visegrádi várként utal, ezzel is kiemelve a Várhegy tetején magasodó, tiszteletet parancsoló épületegyüttes kulturális jelentőségét.