TOP 10

VÁCI LÁTNIVALÓ

Top 10 Váci látnivaló - Váci barokk főtér

Barokk főtér

Vác barokk főtere a legkedveltebb közösségi tér Vácon. A teret körülölelő színes épületek, a Curia előtti zenepavilon óránként felcsendülő dallama, a csobogó, a szökőkút, illetve az egykor itt álló Szent Mihály templom romjai különleges világba kalauzolnak el. Ülj ki a tér cukrászdáinak és éttermeinek teraszára, és élvezd az ízek mellett a barokk tér látványát! Minden szeglete csodákat tartogat számodra.

Duna-parti korzó

Vác vízparti sétányai számos programmal csalogatnak. Séta közben megtekintheted a város középkori várának falait, illetve a szoborparkot, amely mellett a füves területeken akár piknikezésre is van lehetőség. A kicsiket két játszótér hívogatja, emellett kerékpározhatsz is Magyarország egyik leghosszabb korzóján, melyen végig kerékpárút vezet. Ismerd meg a város vízparti arcát, és gyönyörködj a legendás váci dunai panorámában!

Top 10 Váci látnivaló - Duna-parti korzó
Top 10 Váci látnivaló - Diadalív és Kolodkó miniszobor

Diadalív

Tudtad, hogy Vácon található hazánk egyetlen diadalíve, amely a város egyik emblematikus jelképe? A Kőkapu Vác szimbóluma, mely a barokk kort idézi. A diadalívet mindössze öt hónap alatt építették fel Mária Terézia érkezésének tiszteletére, ennek megfelelően a díszítésén az uralkodó család jelképei láthatók. A váci Kőkapuhoz számos érdekes legenda kapcsolódik, egy váci városnézés alkalmával a diadalív felkeresése egyértelműen bakancslistás pont.

 

 

 

Memento Mori

Hatalmas figyelem övezte 1994-ben a 264 természetes úton mumifikálódott emberi maradvány, valamint egy 40 személy maradványait őrző osszárium láda megtalálását Vácon. A világhírű kultúrtörténeti kincsre a főtéren álló Fehérek templomának kriptájában bukkantak rá egészen véletlenül, egy renoválás során. Az itt feltárt leletanyag egy részét megtekintheted a Tragor Ignác Múzeum kiállításán. Borzongatóan izgalmas élményben lesz részed, már a múmiák megtalálásának története is lenyűgöző!

Top 10 Váci látnivaló - Memento Mori kiállítás, a híres váci múmiák
Top 10 Váci látnivaló - Székesegyház

Székesegyház

Vác püspökváros, a Váci Egyházmegye központja. A váci Nagyboldogasszony-székesegyház az ország negyedik legnagyobb bazilikája, amely monumentális méretének és belső barokk megjelenésének köszönhetően lenyűgöző látványt nyújt. A XVIII. században épült székesegyház a városban már a harmadik nagytemplom, az első a középkori vár helyén állt, a második a főtéren. A székesegyházban megtalálhatók a korábbi templomok díszei és kövei.

 

 

 

Hétkápolna, Liget

A váci Hétkápolna és a liget egészen különleges élményeket tartogat, hiszen itt minden évszakban csend, nyugalom és friss levegő vár. A liget ősfás parkja, a Hétkápolna templomtornya, és a hozzá vezető stációk a zarándokok és a kirándulók által jól ismert állomások. A tavat, amely mesés kikapcsolódást és romantikus pillanatokat ígér, a Hétkápolna dombjának oldalában fakadó források táplálják. Úgy tartják, hogy a források gyógyító hatással bírnak. 

Top 10 Váci látnivaló - Hétkápolna zarándokhely
Top 10 Váci látnivaló - Sajdik karikatúra gyűjtemény

Sajdik karikatúra gyűjtemény

Ki ne emlékezne vissza szívesen Gombóc Artúr, a nagy Ho-Ho-Ho horgász, vagy akár Pom Pom kedves figurájára? Sajdik Ferenc, a magyar grafikus és karikaturista életmű kiállításán a művész szemével térképezheted fel a várost. Váci kötődése kapcsán, a kiállításon látható Mária Terézia látogatása a városba, az első vonat érkezése Vácra vagy Petőfi Sándortól a Tintásüveg című vers születése is. A sajátos „sajdikos” világ megtekintése kicsik és nagyok számára is emlékezetes program.

 

 

 

Váci vár

Tudtad, hogy egykor Vácnak is volt vára? Az építmény mára sajnos már csak az emlékezetünkben él, ugyanis lerombolták a török uralom során. Környezetét még ma is átszövik a legendák, titkok és csodák. A Duna-parton sétálva látható az egykori várfal, I. Géza király szobrával. Itt állt az a templom, melyet a nagy király fogadalmához híven építtetett, és őt magát is itt temették el. A régészek napjainkban is keresik az uralkodó sírhelyét.

Top 10 Váci látnivaló - várfal
Püspöki Palota

Püspöki Palota

Tudtad, hogy a város főterétől pár perc sétára található a város egyházi központja? A váci Püspöki Palota Migazzi Kristóf érsek-püspök városépítő munkájának egyik emblematikus jelképe. A klasszicizáló, barokk stílusú, 250 éves műemléki épület a Váci egyházmegyéhez tartozik, emellett a jelenlegi megyéspüspök lakhelyeként is szolgál. A patinás, kétszintes épület 2022 augusztusától ismét megnyitotta kapuit az idelátogatók előtt, ezzel lehetőséget adva egy csodás műemléktúrának.

 

 

 

Városháza

Tudtad, hogy a városháza épülete Migazzi Kristóf érsek-püspök városépítő munkájának köszönhető? A barokk főtéren álló épület a tér többi épületével együtt Mária Terézia 1764-es látogatása alkalmából nyerte el mai külső megjelenését. Az évszázadok során a városháza épülete számos funkciót töltött be, egykor török fürdő állt a helyén, később könyvesbolt és könyvtár is működött benne, sőt egy ideig itt tartották fogva a letartóztatott, de még ítéletre váró embereket. A városháza felújított barokk folyosóin napjainkban a Nemzetközi Mobil MADI Múzeum alkotásait tekintheted meg.

Top 10 Váci látnivaló - Városháza