Városháza

Egy főtéri séta alkalmával érdemes megállni a városháza előtt, ugyanis a világi barokk építészet egyik legszebb emléke. Az épület egy csendes udvart ölel körül, amely különleges helyszíne a városi ünnepeknek. 

Eredetileg csak a főtér felőli rész volt, de már a XVII. században is városházaként működött. Felpillantva a kosáríves, záróköves kapu fölött szép barokk kovácsoltvas erkély látható, ahol egykor a kihirdették a rendeleteket, és fontos információkat a főtéren várakozó váciaknak. 

Az erkély feletti homlokzaton díszes keretben a város címere, a legfelső, félköríves homlokzaton pedig Justiciának, az igazság görög istenasszonyának szobra látható, tőle jobbra és balra fekvő nőalak magyar, illetve Migazzi-címert tart. Justicia sem véletlenül került az épületre. Az építéskor a közigazgatás és az igazságszolgáltatás egyaránt a város vezetésének feladatai közé tartozott. A város első embere volt a városbíró, a helyettesét nevezték polgármesternek. A részrehajlás nélküli igazságszolgáltatás fontosságát hangsúlyozták a szobor elhelyezésével.

Városháza régi képeslapon
Városháza

A belső terekben megőrizték az eredeti boltíves átjárókat, ebben a patinás helyiségekben kaptak helyet a hivatal különböző osztályai. 

Az Eszterházy utca felől egy szecessziós oldalszárnnyal folytatódik az épületet, melyet 1910 körül Váczy Hübschl Kálmán városi főépítész tervei alapján építettek hozzá. Ma ebben az épületrészben van a városháza díszterme. 

Végül az 1980-as években 1986 Szrogh György Állami díjas építész készítette a Tabán utcai és az Irgalmas kórház felőli szárnyat, így vált zárt udvarrá. 

2600 Vác, Március 15. tér 11.