Zarándokok

Vác jelentős egyházmegyei központ, a város szakrális értékei és zarándokhelyei a városépítés történetéről, valamint titokzatos legendákról mesélnek a látogatóknak. 

Vác püspökváros, a Váci Egyházmegye központja, emellett az egyik legrégebben lakott település Magyarországon. A világi és a szakrális élet összefonódása alakította a város arculatát az évszázadok során. 

A törökök pusztítása után Vác városépítő püspökeinek tevékenysége a város felemelkedését eredményezte, egy váci városnézés alkalmával te is találkozol majd Migazzi Kristóf érsek-püspök áldozatos munkájának nyomaival. Ennek egyik emblematikus jelképe a Székesegyház és a  Püspöki Palota, amely a város egyházi központja.

Migazzi Kristóf idejében készült el a Püspöki Palota mellett a váci Nagyboldogasszony-székesegyház, a Theresianum, a mai városháza, a diadalív, az Irgalmasok Kórháza, és a Hétkápolna is. 

Top 10 Váci látnivaló - Székesegyház
Duna-parti korzó - Nepomuki szoborral
Neves váci szobrok

Vác a tornyok városa, mielőtt azonban végigjárnád a város nevezetes templomait, kezdd a váci sétát a barokk főtéren. Szent Hedvig szobra a Fehérek temploma mellett került elhelyezésre, érdekessége, hogy Szent Hedvig a Dunakanyar védőszentje. 

A váci Duna-part két további szoborral várja a zarándokokat. 2009-ben a váci Duna-parton avatták fel Árpád-házi Szent Erzsébet szobrát a Szent Erzsébet sétányon, míg Nepomuki Szent János szobra a Liszt Ferenc sétány elején található. Ő a folyók, hidak, hajósok, vízimolnárok, és halászok védőszentje.

A Piarista templommal szemben található Szentháromság oszlop az egyik legrangosabb váci műemlék. A szoborcsoportot, amely többek között Nepomuki Szent Jánost, Szent Sebestyént, és Szent Rókust is ábrázolja, az 1740–41-es pestisjárvány megszűntéért hálából állították a túlélők.

A Kőszentes hídon hat szobor áll, ezeket érdemes felkeresni, ugyanis a szobrok Péter és Pál apostolt, Szent Kamillát, Szent Borbálát, Szent Tádét, és Szent Venáncot ábrázolják. A híd az 1849-es áprilisi csata fontos helyszíne volt. 

Váci templomok és kiállítóhelyek

Vác legismertebb temploma a váci Nagyboldogasszony-székesegyház, amely az ország negyedik legnagyobb bazilikája. A XVIII. században épült székesegyház a városban már a harmadik nagytemplom, oltárképéhez meglehetősen izgalmas történet fűződik. 

A váci főtéren az egykor itt álló Szent Mihály templom romjaival találkozhatsz, az altemplom napjainkban kiállítóhelyként funkcionál, értékes leletanyaggal várja a látogatókat. 

Szintén a főtéren áll a Fehérek temploma, amely a Domonkos rendi szerzetesek fehér habitusáról kapta a nevét. A templomhoz kapcsolódik a legendás váci múmiák felfedezése, a leletanyag egy része a Tragor Ignác Múzeum Memento Mori kiállításán tekinthető meg.

A Váci Egyházmegye központjaként, a Nagypréposti Palotában található a Váci Székesegyházi Kincstár és Egyházmegyei Gyűjtemény, mely az egyházmegye területén található templomok és egyházfők kincseit mutatja be. A múzeum az egyházmegye ezeréves múltjába enged betekintést, jelentős szakrális emlékekkel, és eredeti falfreskókkal vár. 

A Szent Kereszt ferences templom és rendház a váci vár területén épült. A barokk templom berendezése igen gazdag, fő ékessége a kora rokokó emeletes fa főoltára. Érdekesség, hogy egykor a kolostorban működött a kor egyik legnagyobb vidéki egyházi nyomdája.

Fehérek temploma a Főtéren

Váci Püspöki Palota és kert látogatása

Minden péntek és szombaton 11. 00 órakor vezetett látogatás indul egyéni vendégek számára.

Belépőjegy (a jegyár tartalmazza az idegenvezetést)

  • Felnőtt/teljes áru:  1300 Ft
  • Nyugdíjas/diák:       900 Ft

Más időpontban megvalósuló csoportos látogatáshoz az alábbi elérhetőségeken lehet bejelentkezni:

Minden hónap utolsó szombatján a garantált idegenvezetésen a váci lakosok lakcímkártya felmutatásával Marton Zsolt püspök úr vendégei.

Hétkápolna kegytemplom oltára
Váci zarándokhelyek

Városunk része és állomáshelye a nemzetközi Mária útnak, mely egyben Közép-Európa  zarándokútja. A Mária Út a zarándoklat mellett több nemzetközi rendezvénynek is helyszíne, legismertebbek a Mária Maraton, az 1Úton Nemzetközi Zarándoknap, vagy a 40 napos Csíksomlyói zarándoklat. Váci zarándokhelyek a Nézsa-Vác, valamint a Márianosztra-Vác-Veresegyház kijelölt zarándok útvonalon érhetők el. 

A belvárostól 15-20 perc sétára találod a kálváriadombot, itt található a környék legrégebbi Kálvária műemlék együttese. Az erődítményszerű építmény belsejében kapott helyet a Szent Sír kápolna, ahonnan kiindulva 14 állomáson keresztül Krisztus szenvedéseinek állomásai láthatók. 

A váci Hétkápolna, és a hozzá kapcsolódó legendák, valamint a forrás gyógyító vize miatt a terület népszerű kiránduló- és zarándokhely a városban. A templomot Szűz Mária nevére szentelték fel, a Hétkápolna búcsúnapja minden esztendőben Mária naphoz (szeptember 12) legközelebb eső vasárnap.

Búcsú idején több szentmisét is tartanak, késő este pedig gyertyás rózsafüzér van a stációk mentén. A körmenetre mindig vasárnap kerül sor, a hívek ilyenkor a székesegyháztól indulnak a Ligetbe, ahol a gesztenyefák árnyékába, a kültéri oltárnál tartott szentmisén vesznek részt.

 

 Örömmel megismernéd Vác neves szakrális kiállítóhelyeit, szobrait, és templomait? Látogass el hozzánk bármely évszakban, a város a zarándokokat mindig tárt karokkal fogadja.