Zarándokok

Vác jelentős egyházmegyei központ, a város szakrális értékei és zarándokhelyei a városépítés történetéről, valamint titokzatos legendákról mesélnek a látogatóknak. 

Vác püspökváros, a Váci Egyházmegye központja, emellett az egyik legrégebben lakott település Magyarországon. A világi és a szakrális élet összefonódása alakította a város arculatát az évszázadok során. 

A törökök pusztítása után Vác városépítő püspökeinek tevékenysége a város felemelkedését eredményezte, egy váci városnézés alkalmával te is találkozol majd Migazzi Kristóf érsek-püspök áldozatos munkájának nyomaival. Ennek egyik emblematikus jelképe a Székesegyház és a  Püspöki Palota, amely a város egyházi központja.

Migazzi Kristóf idejében készült el a Püspöki Palota mellett a váci Nagyboldogasszony-székesegyház, a Theresianum, a mai városháza, a diadalív, az Irgalmasok Kórháza, és a Hétkápolna is. 

Top 10 Váci látnivaló - Székesegyház
Duna-parti korzó - Nepomuki szoborral
Neves váci szobrok

Vác a tornyok városa, mielőtt azonban végigjárnád a város nevezetes templomait, kezdd a váci sétát a barokk főtéren. Szent Hedvig szobra a Fehérek temploma mellett került elhelyezésre, érdekessége, hogy Szent Hedvig a Dunakanyar védőszentje. 

A váci Duna-part két további szoborral várja a zarándokokat. 2009-ben a váci Duna-parton avatták fel Árpád-házi Szent Erzsébet szobrát a Szent Erzsébet sétányon, míg Nepomuki Szent János szobra a Liszt Ferenc sétány elején található. Ő a folyók, hidak, hajósok, vízimolnárok, és halászok védőszentje.

A Piarista templommal szemben található Szentháromság oszlop az egyik legrangosabb váci műemlék. A szoborcsoportot, amely többek között Nepomuki Szent Jánost, Szent Sebestyént, és Szent Rókust is ábrázolja, az 1740–41-es pestisjárvány megszűntéért hálából állították a túlélők.

A Kőszentes hídon hat szobor áll, ezeket érdemes felkeresni, ugyanis a szobrok Péter és Pál apostolt, Szent Kamillát, Szent Borbálát, Szent Tádét, és Szent Venáncot ábrázolják. A híd az 1849-es áprilisi csata fontos helyszíne volt. 

Váci templomok és kiállítóhelyek

Vác legismertebb temploma a váci Nagyboldogasszony-székesegyház, amely az ország negyedik legnagyobb bazilikája. A XVIII. században épült székesegyház a városban már a harmadik nagytemplom, oltárképéhez meglehetősen izgalmas történet fűződik. 

A váci főtéren az egykor itt álló Szent Mihály templom romjaival találkozhatsz, az altemplom napjainkban kiállítóhelyként funkcionál, értékes leletanyaggal várja a látogatókat. 

Szintén a főtéren áll a Fehérek temploma, amely a Domonkos rendi szerzetesek fehér habitusáról kapta a nevét. A templomhoz kapcsolódik a legendás váci múmiák felfedezése, a leletanyag egy része a Tragor Ignác Múzeum Memento Mori kiállításán tekinthető meg.

A Váci Egyházmegye központjaként, a Nagypréposti Palotában található a Váci Székesegyházi Kincstár és Egyházmegyei Gyűjtemény, mely az egyházmegye területén található templomok és egyházfők kincseit mutatja be. A múzeum az egyházmegye ezeréves múltjába enged betekintést, jelentős szakrális emlékekkel, és eredeti falfreskókkal vár. 

A Szent Kereszt ferences templom és rendház a váci vár területén épült. A barokk templom berendezése igen gazdag, fő ékessége a kora rokokó emeletes fa főoltára. Érdekesség, hogy egykor a kolostorban működött a kor egyik legnagyobb vidéki egyházi nyomdája.

Fehérek temploma a Főtéren
Váci Egyházművészeti Gyűjtemény
Váci Egyházművészeti Gyűjtemény

A Váci Egyházművészeti Gyűjtemény „ÖRÖKSÉG” című állandó kiállításán művészi értékű ötvöstárgyakat, liturgikus eszközöket, festményeket, szobrokat, metszeteket és bútorokat láthatunk, amelyek a nagy elődök, püspökök és főpapok tevékenységéhez kapcsolódnak. Különlegesen gazdag a liturgikus textilgyűjteménye.

Nyitva tartás: kedd-péntek: 11.00 – 16.00

Pénteken 11 és 14 órakor garantált idegenvezetést tartunk a kiállításon. Kérésre egyéni vendégeknek és csoportoknak más időpontban is biztosítunk tárlatvezetést. 10 fő alatti csoportok esetében 5000 Ft idegenvezetői díjat számítunk fel.

Csoportos látogatáshoz és tárlatvezetéshez kérjük az alábbi emailen jelentkezzenek be:

Email: muzeum@vaciegyhazmegye.hu
Telefon (munkaidőben): 0630 716-5701

Belépőjegyeink:
Felnőtt/Teljes árú 1200 Ft/fő
Nyugdíjas/diák 600 Ft/fő
Egyházmegyei/zarándokcsoportok 600 Ft/fő

Egyházmegyei vagy zarándokjegy csak abban az esetben váltható, ha a csoport a Váci Egyházmegyéből lelkivezetővel, plébános atyával érkezik a látogatás helyszínére, vagy zarándokol és rendelkezik zarándok kiskönyvvel vagy plébánosi igazolással. A belépőjegyeket a helyszínen lehet megvásárolni, jelenleg csak készpénzes fizetésre van lehetőség. A bankkártyás fizetési mód kialakításáig türelmüket kérjük! A Gyűjtemény épületében tematikus időszaki kiállításokat, workshopokat is rendeznek, valamint a kert és a termek bérelhetők.

Váci Püspöki Palota és kert látogatása

Püspöki palota

Minden szombaton 11:00 órakor vezetett látogatás indul egyéni vendégek számára.

Belépőjegy (a jegyár tartalmazza a magyar nyelvű idegenvezetést)

  • Felnőtt/teljes áru:  1800 Ft
  • Nyugdíjas/diák:      1200 Ft

Más időpontban megvalósuló csoportos látogatáshoz az alábbi elérhetőségeken lehet bejelentkezni:

Minden hónap utolsó szombatján a garantált idegenvezetésen a váci lakosok lakcímkártya felmutatásával Marton Zsolt püspök úr vendégei.

Hétkápolna kegytemplom oltára
Váci zarándokhelyek

Városunk része és állomáshelye a nemzetközi Mária útnak, mely egyben Közép-Európa  zarándokútja. A Mária Út a zarándoklat mellett több nemzetközi rendezvénynek is helyszíne, legismertebbek a Mária Maraton, az 1Úton Nemzetközi Zarándoknap, vagy a 40 napos Csíksomlyói zarándoklat. Váci zarándokhelyek a Nézsa-Vác, valamint a Márianosztra-Vác-Veresegyház kijelölt zarándok útvonalon érhetők el. 

A belvárostól 15-20 perc sétára találod a kálváriadombot, itt található a környék legrégebbi Kálvária műemlék együttese. Az erődítményszerű építmény belsejében kapott helyet a Szent Sír kápolna, ahonnan kiindulva 14 állomáson keresztül Krisztus szenvedéseinek állomásai láthatók. 

A váci Hétkápolna, és a hozzá kapcsolódó legendák, valamint a forrás gyógyító vize miatt a terület népszerű kiránduló- és zarándokhely a városban. A templomot Szűz Mária nevére szentelték fel, a Hétkápolna búcsúnapja minden esztendőben Mária naphoz (szeptember 12) legközelebb eső vasárnap.

Búcsú idején több szentmisét is tartanak, késő este pedig gyertyás rózsafüzér van a stációk mentén. A körmenetre mindig vasárnap kerül sor, a hívek ilyenkor a székesegyháztól indulnak a Ligetbe, ahol a gesztenyefák árnyékába, a kültéri oltárnál tartott szentmisén vesznek részt.

 

 Örömmel megismernéd Vác neves szakrális kiállítóhelyeit, szobrait, és templomait? Látogass el hozzánk bármely évszakban, a város a zarándokokat mindig tárt karokkal fogadja.