Kálvária

A váci kálváriadomb a belvárostól mindössze 15-20 perces sétára fekszik, itt található a környék legrégebbi Kálvária műemlék együttese, melyet feltétlenül érdemes felkeresned egy váci kirándulás során. 

Az eléd táruló dunai panoráma egészen elképesztő látvánnyal ajándékoz meg, ráadásul az erődítményszerű építmény belsejében található a Szent Sír kápolna, ahonnan kiindulva 14 állomáson keresztül Krisztus szenvedéseinek állomásai láthatók. A felfelé vezető lépcsősort kör alakú fal veszi körül. A felső teraszon helyezkedik el a kálvária csoport Máriával, Szent Jánossal és a kereszt tövében térdeplő Magdolnával, valamint a keresztre feszített Jézus teljes nagyságú alakja a két lator között. A szobrokat 1738-ban helyezték el a korábbi fa szobrok helyére. Az alkotók nem ismertek, azonban valószínűsíthető, hogy több művész alkotását helyezték el a Kálvária dombon. 

A környék kálváriái közül a váci a legrégebbi. További különlegessége, hogy a közelben remetelak, harangláb és gyülekezőkápolna is található. 

A kálvária domb a zarándokok egyik kedvelt állomása, de jó időben kellemes séta, családi program is lehet. Autóktól elzárt terület, már a csodás panorámáért is érdemes felkeresni. 

2600 Vác, Argenti Döme tér

Kálvária, Fotó: Gerengay Gusztáv

Fotó : Gerengay Gusztáv