Kirándulók

Gondoltad volna, hogy Vác igazi csillagtúra központ? Számos kirándulóhely könnyedén elérhető a városból autóval, tömegközlekedéssel, erdei vasúttal, vagy akár gyalogosan is.  

Ha szívesen töltöd a szabadidődet a friss levegőn, erdei környezetben, itt az idő, hogy felfedezd a Vác környékén található kirándulóközpontokat. A Katalinpusztai Kirándulóközpont, a Királyréti Kirándulóközpont, és a Diósjenői Erdei Szabadidőpark turisztikai kínálatának köszönhetően közelebb kerülhetsz a Börzsöny természeti kincseihez. 

Örömmel felkeresnéd a közeli élményfarmokat és állatsimogatókat? A Törökmező Kis-Állatparkban akár ormányos medvével, vagy kameruni törpekecskével is találkozhatsz, a Seholsziget Természetparkban pedig traktoros menet, íjászat, és alpakák várnak. A kosdi RoBirtok állatsimogató farm szintén a gyerekek nagy kedvence, hiszen itt az élményprogramok mellett azt is megtapasztalhatják, hogy milyen az élet egy igazi farmon.

Összekötnéd a kirándulást egy kis történelmi múltidézéssel? Drégelypalánkon a Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központ, valamint Drégely vára, Nógrádon pedig a nógrádi vár tartogat felejthetetlen programot, és mesés panorámát számodra. 

Egy börzsönyi kirándulás az erdei vonatozással lesz igazán teljes. A Királyréti Erdei Vasút, a Kemencei Erdei Múzeumvasút, és a Transzbörzsönyi Kisvasút a családok és a baráti társaságok nagy kedvencei, ráadásul a megállók környéke számos kirándulóhellyel várja a túrázás szerelmeseit. 

Gyadai rét - függőhíd

Milyen kirándulóhelyek várnak Vác környékén?

Naszály Násznép barlang

Naszály-hegy és a Násznép-barlang

Felfedeznéd a Naszály különleges világát? A Naszály-hegy Vác felett magasodik, ez a Cserhát-hegység legnyugatibb, előhegység jellegű tagja. A hegy a sasbérceknek nevezett, környezetükből meredeken kiemelkedő hegyek egyik legszebb hazai példája. 

Ha Vác környékén jársz, a kirándulás bakancslistás program számodra, annál is inkább, mert a legendás Násznép-barlang története évente több ezer kirándulót meggyőz arról, hogy ez a hely valóban különleges. 

Váci panoráma a túlpartról

Terasz kilátó vezetett túrák

A Teraszkilátó egy családias erdei pihenőhely, ahol kirándulás közben megállhatsz egy rövid pihenőre, de akár részt vehetsz a vezetett túrák egyikén is. A Naszály-hegy déli oldalán szerveznek túrákat, előre egyeztetett eseményként és egyéni megkeresésre is. 

A rövid túraútvonalak mellett közepes és nehéz túrákat is indítanak 5 km-15 km-ig, a 3-75 éves korosztály számára. 

Naszály túra

Tanösvények

Napraforgó Tanösvény

Fotó: Harangvirág 36 Vendégház

Napraforgó tanösvény, Zebegény

Zebegény a Dunakanyar egyik legszebb ékszerdoboza, a település minden korosztály számára tartogat látnivalókat és kirándulóhelyeket. A 2-3 óra alatt, könnyű sétával bejárható Napraforgó tanösvény 10 állomáshelyén ismeretterjesztő táblák mutatják be a környék természeti kincseit. Kirándulás közben érdemes megállni a tanösvény melletti pihenőhelyeken, ahol a panorámában is gyönyörködhetsz.  A minden évszakban látogatható tanösvény Napraforgó Grófnőről, azaz gróf Károlyiné gróf Apponyi Franciskáról kapta a nevét.

Törökmező tanösvény

Tartalmas időtöltésre vágysz, ami közben jobban is megismerheted a Börzsöny élővilágát? Vedd célba a Törökmezői tanösvényt, amely a dél-börzsönyi erdők és rétek világát, természeti és kultúrtörténeti érdekességeit, értékeit mutatja be. A tanösvény 9 állomásának végigjárása közben mókussal, borzzal, őzzel, szarvassal és nyesttel is találkozhatsz. Az utolsó állomás a Hegyes-tető kilátója, ahonnan mesés panoráma nyílik a Dunakanyarra, a Pilis- Visegrádi-hegységre, és a váci Naszályra is.

Törökmező
Gyadai rét

Gyadai tanösvény

A Naszály-hegy oldalánál, a Gyadai-réten alakították ki Magyarország egyik legkalandosabb tanösvényét, amely a Gyadai tanösvény nevet viseli. A 13 állomásos tanösvény híres a hintahídjáról, az óriási függőhídjáról, és a mocsáron átvezető fapallóiról, a Lósi-patak mentén fekvő erdők és rétek természeti értékeit mutatja be. A tanösvény felhőtlen kalandot és izgalmakat tartogat a család minden tagjának, akárcsak a Legyél te is kiserdész óvodás tanösvény, valamint és a Madártani tanösvény, amelyek szintén a Katalinpusztai Kirándulóközpont mellől indulnak.

Királyréti tanösvény

A Börzsöny legnépszerűbb kirándulóhelye Királyrét, amely számos túraútvonallal várja a kirándulókat. A Királyréti tanösvény kiindulópontja a Hiúz Ház Erdei Iskola és Látogatóközpont, ami mellett egy információs tábla jelzi a tanösvény állomásainak sorrendjét. A Börzsöny szívében 2,9 km hosszan húzódó terület kilenc állomásból álló útvonalán megismerkedhetsz a Börzsöny élővilágával és földrajzával. A táv gyerekek és az idősebb korosztály számára is könnyedén teljesíthető, nagyobb nehézség nélkül.

Királyrét - Hiúz ház

Kilátók

Panoráma a Csóványosról

Csóványosi-kilátó

Nem riadsz vissza a nagy szintemelkedéssel járó túráktól? Akkor a Csóványos meghódítása mindenképpen kerüljön fel a bakancslistádra! A Csóványos a Börzsöny legmagasabb csúcsa, ahol egy kilátó várja azokat, akik megtették az utat a 938 méter magasan elhelyezkedő építményig. A kilátó a királyréti központi parkolótól 10 km távolságra található, teljesítése nagyjából 3 órát vesz igénybe. A szintkülönbség 783 méter, ám a túraútvonal szépsége és a kilátóból elérhető panoráma kárpótol a nehézségekért.

Julianus-kilátó

A Julianus-kilátó a Dunakanyar egyik legnépszerűbb kilátója, amely Nagymarosról és Zebegényből egyaránt megközelíthető. A kilátót felkeresheted akár a Nagymaros – Hegyes-tető – Nagymaros körtúra, vagy a Zebegény – Hegyes-tető – Zebegény körtúra keretében is, nem fogsz csalódni az élményben. A közepesen nehéz túrához nem árt egy jó tapadást biztosító túracipő, ám a különleges útvonal szépsége továbblendít a nehéz útszakaszokon. A Hegyes-tetőn álló építményből mesés kilátás nyílik a Dunakanyarra és a Börzsönyre, ezért tiszta időben érdemes felkeresni.

Juliánusz-kilátó
Prónay kilató

Fotó: Mészáros Laura

Prónay-kilátó

A Prónay-kilátót, amely a Romhányi-hegyen áll, az Országos Kéktúra útvonaláról rövid kitérővel könnyedén megközelítheted. A 26 méter magas kilátó tetejéről a 128 lépcsőfok megmászása után páratlan körpanoráma tárul eléd. Látható a Börzsöny, a Selmeci-hegység, a Szanda-vár, a Karancs, a Mátra, a Gödöllői-dombvidék lankái, illetve a Naszály, a Pilis és a Visegrádi-hegység csúcsai is. A Prónay-kilátó minden évszakban szabadon látogatható.

Kós Károly-kilátó

A kilátó Zebegény egyik legnépszerűbb nevezetessége, amelyre évente több ezer kiránduló kíváncsi. Az emelvényhez vezető bájos útvonal végig mesés tájjal ajándékoz meg, a kilátó tetejéről pedig csodás kilátás nyílik Zebegényre és a Dunára. Az emelvény szemből egy római őrtoronyra hasonlít, mely azt jelképezi, hogy az egykor a Duna mentén 500 km hosszan húzódó római limes útvonala erre vezetett. A Kós Károlyról elnevezett kilátó alsó része székelykaput formáz, oldalról pedig templomra hasonlít az építmény.

Kós Károly Kilató
Királyréti Várhegy-kilátó

Királyréti Várhegy-kilátó

A Várhegy-kilátó a Börzsöny egyik legújabb turisztikai attrakciója, amely Királyréttől mindössze fél órás sétára fekszik. A kilátó, amely turisták százait vonzza a helyszínre, mesés körpanorámával ajándékoz meg, a háromemeletes építményből láthatóak a Börzsöny nevezetes csúcsai, a Kopasz-hegy, a Nagy-Inóc, a Nagy Hideg-hegy és a Csóványos. Királyrét ideális úti cél egyéni vagy családi kikapcsolódáshoz, illetve kutyás kiránduláshoz is.

Kedvet kaptál a kiránduláshoz? Vác és környéke bámulatos kirándulóhelyeket tartogat számodra. Kapd elő a túracipőd, és élvezd a Duna bal partjának aktív szabadidős programjait!