Bringások

Szívesen felfedeznéd két keréken a Dunakanyart? Vác igazi bringás úti cél, ráadásul ha elég bátor vagy, akár Budapestről is kitekerhetsz hozzánk, hogy bebarangold a térség egyik legszebb városát. 

Bár számos – bringával is megközelíthető – célpont vár Vác környékén, a biciklis váci városnézés is mindenképpen kerüljön fel a bakancslistádra. Csupán néhány percet kell tekerned a kerékpárúttól ahhoz, hogy megállj a város gyönyörű barokk főterén, ahol a Szent Mihály templom romjai, a Fehérek temploma, a Memento Mori kiállítás és a Tourinform iroda vár. Ha gyerekekkel biciklitúrázol, a Pannónia Ház is kötelező állomás kell, hogy legyen, ráadásul itt bőven van elég hely a parkolásához is. 

A Sajdik gyűjteménynek köszönhetően megelevenedik előtted Mária Terézia váci látogatása, és az első vonat Vácra érkezése, Vertel Andrea Tündérkertjében pedig felfedezheted a békákat, kismadarakat és más mesebeli figurákat. 

A kerékpárúton továbbhaladva felfedezheted Vác hangulatos vízparti sétányait, néhány percre innen pedig megtekintheted hazánk egyetlen diadalívét, amelyhez izgalmas legendák kötődnek.

Biciklifa a Duna-parton

Fotó: Dér Dezső

Bicikli fa – biciklitároló

Csak Vácon belül szeretnél kerekezni? Vedd célba a Ligeti-tó partját, ahol egy szerelmes mandarinréce, és boldog párja, egy kacsa fogad. Innen már csak néhány perces tekerésre fekszik a József Attila sétány, ahol egy ötletes bicikli fa található. A fa lombkoronáját küllők alkotják, így már messziről jelzi a bringásoknak, hogy kerékpáros ponthoz érkeznek. A fánál 12 db kerékpár elhelyezésére elegendő hely van.

Ha tovább tekersz, a Szent Erzsébet sétányon érdemes megállni akár piknikezni is, a sétány nagy füves területtel és játszótérrel várja az ide érkezőket.

Pumpapálya

A váci Duna-part déli részén, a kerékpárút mellett egy pumpapálya várja a vállalkozó kedvű bringásokat. Bringával, gördeszkával, rollerrel és görkorcsolyával is próbára teheted, mennyire vagy bátor. 

A pumpapálya felkeresése minden korosztály számára izgalmas szabadidős tevékenység, a pályát gyerekek és amatőrök is birtokba vehetik. 

Váci Pumpapálya

Kerékpárszervizek Vácon

Előfordulhat, hogy egy váci bringázás közben kerékpárszervizre lesz szükséged, ebben az esetben bátran kérj segítséget a Crazy Biker’s vagy a dZ Bike csapatától. Mindkét kerékpárüzlet szervizként is működik, ahol hozzáértő, rutinos kezekben tudhatod a kerékpárodat.

Crazy Biker’s Kerékpárbolt és Szervíz

Cím: Vác, Árpád út 70.

Tel.: +36-27/308-230

Weboldal: http://www.crazybiker.hu/

dZ Bike Kerékpár és Sí Szakszervíz

Cím: Vác, Galcsek u 8-10.

Tel.:  +36-20/263-6371

Weboldal: http://www.dzbike.hu/

Milyen bringás élmények várnak Vác környékén?

Erdei kerékpárút
EuroVelo 6 kerékpárút

Az ország egyik legszebb vidékén tekersz majd, ha Vácról indulva az EuroVelo6 nemzetközi kerékpárúton, északi irányba Verőcén, Kismaroson át Nagymarosig tekersz, ahol a páratlan visegrádi vár panorámája fogad. Útközben nem csak a Dunában gyönyörködhetsz, érdemes felfedezni a települések fagylaltozóit, éttermeit, és vízparti kávézóit is.

A Duna mentén minimális a szintkülönbség, ezért nemcsak baráti társaságok számára ideális program a biciklizés, hanem családoknak is.

Fedezd fel Verőcét két keréken!

Vácot elhagyva Verőcére érkezel majd, itt azonban nem a Duna mentén halad a kerékpárút, hanem a községen belül. Verőce remek célpont a bringások számára, hiszen a település központjában könnyen elérhető több látnivaló is. 

Verőcén immár felújított dunai szabadstrand várja a fürdeni vágyókat, nyáron szinte kötelező itt megállni, és hűsölni egy kicsit. A strand mellett érdemes megnézni a Hét vezér harangját, valamint itt található a szabadtéri színpad, a kikötő, egy hangulatos játszótér, és a Verőce fotópont is.  

Néhány perces tekerésre eléred a Nagy Lajos király teret, a tértől mindössze 2 perc gyalogosan Ybl Miklós szobra, és a híres dunai támfal. A támfalat természetesen már a strandról is lehet látni, ám a part nagyon kavicsos, nem lehet rajta kerékpárral haladni. 

Kerékpárút erdőn mezőn
Kerékpáros pihenő
Ismerkedj meg Kismarossal!

A következő izgalmas kerékpáros állomása az EV6-os kerékpárútnak Kismaros, itt mezők és fasor öleli körül az utat, így árnyékos és napos részek váltják egymást.

Eldöntheted, hogy folytatod az utat Nagyaros felé, vagy teszel egy kitérőt Királyrétre, ahova Kismarosról a Királyréti Erdei Vasúttal utazhatsz. A kisvasút menetrendjéről érdemes indulás előtt tájékozódni.Királyrétre érve végigsétálhatsz a Királyréti tanösvényen, felkeresheted a Várhegy-kilátót, a Királyréti Kirándulóközpontot, vagy akár felkapaszkodhatsz a Csóványosi-kilátóhoz is. Utóbbi gyerekekkel nem ideális kirándulóhely, ők sokkal inkább a szívükbe zárják majd a kisvasút végállomásánál tekergő Királyréti Hajtánypályát. 

Élvezd Nagymaros vendégszeretetét!

Amint a nagymarosi szakaszhoz érsz, tekints balra, a Duna irányába, innen közelebbről is integethetsz a Fellegvárnak, amely már útközben is megmutatja magát neked. 

Nagymaros vízpartja nem csak a visegrádi panoráma miatt remek bringás pihenő. Verőcéhez hasonlóan itt is található egy ingyenes dunai szabadstrand, ami mellett több büfé, és egy hatalmas játszótér várja a kirándulókat. A helyi termelői piac kézműves finomságokkal csalogat, míg a vízparti sétány egy romantikus séta kihagyhatatlan helyszíne. A biciklizést összekötheted akár egy könnyű evezéssel is, ugyanis Nagymarosnak remek kajak-kenu kölcsönzője van. 

Verőce, Kismaros és Nagymaros után akár tovább is tekerhetsz, hogy felfedezd Zebegény és Szob látnivalóit, de ezt a távot kisebb gyerekekkel már nem ajánljuk Vácról.  

Panoráma a Kerékpárút mentén

A Dunakanyar kiváló lehetőséget kínál családok számára illetve baráti társaságoknak egyaránt, hogy a folyó partján vagy az erdők mélyén aszfaltozott és erdei kerékpárutakon tekerjünk. Az aktív turizmus szerelmeseinek méltán kedvelt célpontja ez a régió, hiszen a könnyű tekeréstől egészen a vadregényes hegyi kerékpározásig mindenki megtalálja a szintjének és erőnlétének megfelelő útvonalakat. Ráadásul a Dunakanyarban közlekedő kényelmes és modern emeletes vonatokon a kerékpárszállítás is biztosítva van, így bátran érkezhetsz ide vagy távozhatsz egy kimerítő kerékpártúra után tömegközlekedéssel.

Börzsöny és Dunakanyar túrák: https://aktivmagyarorszag.hu/tajegysegek-kirandulasok/budapest-es-kornyeke/borzsony-es-dunakanyar/

Aktívan a Börzsönyben lapozható kiadvány itt: https://aktivmagyarorszag.hu/kiadvanyok/aktivan-a-borzsonyben/

Kerékpártúra ajánló

 Megtetszett a bringás váci városnézés? Bejárnád az EV6 kerékpárút legszebb részeit a Dunakanyarban? A biciklitúra során garantáltan számos élménnyel gazdagodsz majd!