Nógrádi vár

Ez a vár kicsit más mint a többi. Ha szereted a kalandot, akkor imádni fogod. Autóval, busszal is megközelíthető, de Kismarosról hegyi kerékpárutakon is eljuthatsz a várhoz.

Messziről feltűnik égbe magasodó saroktornya, ami sok művészt is megihletett már. A jobb időket is megélt várat napjainkban leginkább a romokból lehet elképzelni, de rendkívül hangulatos még ma is. Egyik legrégebbi magyarországi várunk, a XI. században már a Váci püspök birtokaként említik. A reneszánsz korában, Báthory püspök irányítása alatt élte virágkorát, a Váci várhoz hasonlóan a Nógrádit is felújították, a térség központjává tették. A magaslaton álló várból messzire ellátni, ma is szép kilátás nyílik a tájra. Ebből is látszik, hogy stratégiailag fontos, jól védhető helyen álló vár volt egykor. A török kor bizony nyomot hagyott a váron, de az igazi csapás csak ezután következett. Villám csapott a vár tornyába, ahol a lőporraktár volt. Hatalmas robbanással lett vége az egykor szép időket megélt várnak. Régészeti ásatások feltárt kincsei is ezt bizonyítják.

Ma már leginkább csak nevében vár, de rendkívül hangulatos hely. Családok és kalandkedvelők kedvelt célállomása. Napjainkban rendszeresek a kézműves vásárok a vár tövében, ahol helyi termelők kézművesek portékáival találjkozhatunk, kitűnő programlehetőség önmagában is. A nyár egyik legjobb programja azonban a Nógrádi várjátékok melyet júniusban tartanak a várban és a vár környékén. Hagyományőrző csoportok bemutatói, csatajelenetek, kézműves programok és gasztronómiai különlegességek várják az újdonsült várnépet.

Ha kimozdulnál kicsit, és kedveled a kalandos történelmi hangulatot, akkor a Nógrádi vár mindenképp jó választás!

Cím: 2642 Nógrád, (a településre érve táblák jelzik az útvonalat)

 

Nógrádi vár öregtornya
Nógrádi Vár

Készítette: Civertan, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons