Szentháromság oszlop

Szentháromság szoborcsoport

2600 Vác, Szentháromság tér 4.

A Piarista templommal szemben álló Szentháromság oszlop 1750–1755 között készült, egyike a legrangosabb váci műemlékeknek. 

A homokkő szoborcsoportot az 1740–41-es pestisjárvány megszűntéért hálából állították a túlélők, ezért a kompozícióban elsősorban a pestistől és más betegségektől védő szentek szobrait helyezték el. A szenteket jellegzetes ruházatukról, és attribútumaikról lehet felismerni. Itt áll többek között Nepomuki Szent János, Szent Sebestyén, Szent Rókus szobra is. 

Érdekes történet, miszerint edetileg ide tervezték Kalazanci Szent József szobrát is, de nem tudtak megegyetni az elhelyezésén, így jelenleg az emlékművel szemben a piarista templom homlokzatán, minden szobornál magasabban látható a rendház alapítójának szobra. 

Az alapzat háromszög alaprajza a Szentháromság dicsőségére utal. A helyszín is igen beszédes, ugyanis Püspök-Vác és Káptalan-Vác határán helyezték el, így az emlékművön helyet kapott mindkét városrész Madonnás címere, valamint Migazzi Kristóf címere is. 

A szobrok homokkőből készültek, akárcsak a Székesegyház homlokzatán, vagy a Kőszentes hídon található szobrok mindegyike. Teljes pompájukban tavasztól őszig láthatók, ugyanis a homokkő nem tűri jól a nedvességet, így ebben az időszakban fólia borítást kapnak. 

A szoborcsoport Európai jelentőségű alkotás. Ezen a téren egykor piac volt, nap mint nap sokan megfordultak a szobrok körül. Ma is forgalmas útszakasz, de a szoborcsoport jól körüljárható, sőt, még a strandról is jól látható.