Gombás-patak hídja

Tudtad, hogy a Gombás-patak hídja, más néven Kőszentes híd az ország egyik olyan barokk kőhídja, mely történelmi események tanúja, és még ma is járható? 

Nevét a hídon álló szobrok miatt kapta az országosan egyedülálló műemlék, a régiek hittek abban, hogy a szentek mellett elhaladva védelmük alá kerülnek, így a híd két oldalára az utazással és a kor betegségeivel szemben védelmező szoborcsoportok kerültek. A hídon hat szobor áll, az apostolok közül Péter és Pál, a járványos idők miatt, a gyógyítás védőszentje, Szent Kamilla, a halállal tusakodók védelmezője Szent Borbála, a reménytelenség védelmezője Tádé, és az úton lévők védelmezője Szent Venánc lovagként ábrázolt szobra. 

A különleges szobrokat jórészt Bechert József váci kőfaragó mester készítette, a Naszályból nyert homokkőből. A szobrokat télen letakarják, ugyanis ez a kő rosszul tűri a hideg és párás időt. Azonban tavasztól őszig még sokszor gyönyörködhetünk az egyedülálló látnivalóban. 

A híd jelentős szerepet játszott a legendás, 1849-es dicsőséges tavaszi hadjárat eseményei során is. A kalandos történet Földváry Károly őrnagy nevéhez fűződik, aki bátorságával és leleményességével kivívta a tábornokok elismerését is. A várost védelmére a Gombás patak hídjánál állomásoztak. A csata közben Földváry Károly alól kilőtték a lovat. Másikra pattant, de azt is kilőtték. Ekkor gyalog indult a támadó sereg ellen. Csodával határos módon, nem sérült meg. Talán a bátorság, az elszántság, talán a Kőhíd szentjei védték meg. 

Budapest felől autóval is járható, ám városi séta során gyalogosan is érdemes felkeresni a történelmi időket megélt egyedülálló, szabadtéri műemléket. 

2600 Vác, Szent László út

Gombás Patak hídja Fotó: Gerengay Gusztáv

Fotó: Gerengay Gusztáv