Püspöki Palota

A váci Püspöki Palota a város egyházi központja, az épület – több váci épület mellett – Migazzi Kristóf érsek-püspök városépítő munkájának emblematikus jelképe. 

A hatalmas két szintes épület alatt egy szintén két szintes pincerendszer áll, melyet már korábban megépítettek. Vác környékén ekkor hatalmas szőlőbirtokok voltak, a pince borospincéként funkcionált. Eredetileg két egymással szemben álló U alakú épületet terveztek, patinás díszkapuval a Székesegyházzal szemben. 

A kor haladtával azonban csak a jelenlegi épület készült el, teret hagyva a csodás méretű kertnek, mely a század elején különleges növényeknek adott otthont. Ebben kertben egy kiszögellésen állt egykor az a zenepavilon, mely néhány méterrel lejjebb, a Duna-parti sétányon áll. 

A klasszicizáló, barokk stílusú palota belső tereinek kialakítása ma is az eredeti állapotban láthatók. Figyelemre méltó a bejárat fölött elhelyezkedő díszterem rejtett erkéllyel, mely egykor – jeles alkalmakkor napjainkban is – csodás hangversenyek helyszíne. A Püspöki rezidencia sok más funkció mellett, napjainkban is a püspök otthona.

Minden szombaton 11:00 órakor vezetett látogatás indul a Püspöki Palotába egyéni vendégek számára. A séta során bejárhatod a palotát, a pincét és püspöki kertet is. Érdemes részt venned ezeken az alkalmakon, lenyűgözőek a kétemeletes klasszicista stílusú épület külső és belső terei egyaránt. 

 

2600 Vác, Migazzi Kristóf tér 1.

Belépőjegy

  • Felnőtt/teljes árú:  1900 Ft
  • Nyugdíjas/diák:      1500 Ft

/A jegyár tartalmazza a magyar nyelvű idegenvezetést/

Más időpontban megvalósuló csoportos látogatáshoz az alábbi elérhetőségeken lehet bejelentkezni:

Minden hónap utolsó szombatján a garantált idegenvezetésen a váci lakosok lakcímkártya felmutatásával Marton Zsolt püspök úr vendégei.

Püspöki Palota látogatás

Terembérlési lehetőség

Egy három részre osztható nagy konferenciaterem és több kisebb szekcióterem áll rendelkezésre, amelyek együtt és önállóan is igénybe vehetők.

A rendezvényekhez első osztályú kávészünet– és catering szolgáltatás kérhető.

Ajánlatkérés: rendezveny@vaciegyhazmegye.hu

Beer Miklós Terem

Migazzi Termek