Püspöki Palota

A váci Püspöki Palota a város egyházi központja, az épület – több váci épület mellett – Migazzi Kristóf érsek-püspök városépítő munkájának emblematikus jelképe. 

A hatalmas két szintes épület alatt egy szintén két szintes pincerendszer áll, melyet már korábban megépítettek. Vác környékén ekkor hatalmas szőlőbirtokok voltak, a pince borospincéként funkcionált. Eredetileg két egymással szemben álló U alakú épületet terveztek, patinás díszkapuval a Székesegyházzal szemben. 

A kor haladtával azonban csak a jelenlegi épület készült el, teret hagyva a csodás méretű kertnek, mely a század elején különleges növényeknek adott otthont. Ebben kertben egy kiszögellésen állt egykor az a zenepavilon, mely néhány méterrel lejjebb, a Duna-parti sétányon áll. 

A klasszicizáló, barokk stílusú palota belső tereinek kialakítása ma is az eredeti állapotban láthatók. Figyelemre méltó a bejárat fölött elhelyezkedő díszterem rejtett erkéllyel, mely egykor – jeles alkalmakkor napjainkban is – csodás hangversenyek helyszíne. 

A Püspöki rezidencia sok más funkció mellett, napjainkban is a püspök otthona, amely egyénileg nem látogatható, de évente többször megnyílik a látogatók előtt. A vezetett séta során bejárhatod a palotát, a pincét és püspöki kertet is. Érdemes részt venned ezeken az alkalmakon, lenyűgözőek a kétemeletes klasszicista stílusú épület külső és belső terei egyaránt. 

* A Püspöki palota felújítás alatt áll, jelenleg csak kívülről tekinthető meg.

 

2600 Vác, Migazzi Kristóf tér 1.