Duna-parti korzó

Duna-parti korzó - Nepomuki szoborral

A Duna-parton korzózni, valódi felüdülés a Dunakanyarban. Minden évszakban nagyon gyönyörű, és igen népszerű a helyiek és turisták körében egyaránt. A mintegy 3 km-es szakasz, több sétányra is oszthatjuk, hangulattól függően. 

A Liszt Ferenc sétány a Hajókikötőtől a Kompkikötőig tart, a házak patinás villalakások, a víztől támal választ el bennünket, a Duna ezen szakaszán kajak és sárkányhajó kikötők vannak, a vízi sportok szerelmesei ezen a szakaszon szállnak vízre jó időben nap mint nap. A kompkikötőnél Nepomuki Szent János, a vízen utazók, molnárok, halászok védőszentjének szobra áll. 

A komptól délre az Ady Endre sétány felső részén kávézók szálláshelyek hívogatnak. A felső sétányt a Parlament elől származó öntöttvas korlátok díszítik, melyeket Feszl Frigyes tervezett.  A sétányon magasodik a Zenepavilon öntöttvas kupolája. Eredetileg a Püspöki Palota kertjében állt mint kerti pavilon. A ’30-as években a püspök a városnak ajándékozta, azóta a Duna-part jellegzetes dísze.

Az alsó partszakasz egy XX. századi feltöltés eredménye, ahol hosszú sétákat tehetünk, és  élvezhetjük a hosszan elnyúló panorámás Duna-parti sétányt.

Tavasszal csodás ahogy virágszőnyeg takarja a parkot, és sorra kizöldülnek a fák. Itt található az Országzászló, a Nagy Sándor Szoborpark, melyek városi ünnepségek kedvelt helyszínei is egyben.

A József Attila sétány leginkább a szabadtéri programok, fesztiválok helyszíne. A sétány a zenepavilonnál kezdődik, mely ma leginkább romantikus találkozási pont. A Püspöki palota udvarában állt egykor, és valóban zenészek pavilonja volt. Az innen kiinduló vadgesztenye fasor a sétány egyik ékessége, közel negyven gesztenyefaj található itt. Csodás virágzata, nyáron hűs árnyéka, ősszel pedig bőséges termése miatt nagyon csábító. A fáknak köszönhetően ősszel senki sem marad gesztenyebaba nélkül. A szépen tagolt parkok, játszóterek a családok egyik kedvenc piknikezős helye. 

A sétány végén még jobban kitárul a tér. Budapest felé haladva az egykori váci vár alatt épült az új csónakház, ahol egyesületben, vagy szabadidős sportolásra is, valamint vízi eszközök bérlésére is van lehetőség. 

Duna-parti korzó zenepavilon
Duna-parti korzó - sétány

Ha szeretsz kerékpározni, akkor kitűnő helyszín lesz számodra. A Váci Duna-parton végig kerékpárút vezet, helyenként megállókkal, pihenőkkel, ahol térkép jelzi, hogy azon a szakaszon milyen látnivalót láthatsz, ha feltekersz a városba. A kerékpárút az Eurovelo 6 nemzetközi kerékpárút szakasza, Budapesttől Szobig védett úton, zavartalanul kerékpározhatsz rajta. Kerékpároddal (rollerrel, gördeszkával) próbáld ki a csónakház mögötti pumpapályát is, majd ha kedved tartja, folythatod utad a váci ligeten keresztül. 

Ha van kutyusotok, akkor külön élmény lesz itt sétálni vele. Négylábú barátaink is nagyon élvezik a nagy tereket, illatokat, új barátokat, akikkel találkozhatnak. Ne feledd azonban, a park közösségi tér, kutyákat csak pórázon lehet itt sétáltatni.