Váci Székesegyházi Kincstár és Egyházmegyei Gyűjtemény – Nagypréposti palota

Mint a főtér többi épülete, ez a patinás kovácsoltvas korláttal ellátott épület is középkori alapokon nyugszik. 

A XVIII. században Würth Ferenc kanonok magánházaként épült, erről tanúskodik a díszes homlokzat is. Az épület önmagában is páratlan élményt nyújt, jelentős történelmi személyek és események emlékét őrzi. Belső tereiben sétálva, restaurált eredeti falfestmények között érezni a kor hangulatát. 

Az épületben ma a Székesegyházi Kincstár kapott helyet, az Egyházmegyei Gyűjtemény állandó kiállításán „művészi értékű ötvöstárgyakat, liturgikus textileket, festményeket, szobrokat, metszeteket és bútorokat” láthatunk. A gyűjtemény „átfogó történeti bemutatóval vezet végig az Egyházmegye évezredes történetén egy-egy korszak jellegzetes épületeinek, műkincseinek informatív és valóságos bemutatásával”. Tematikus tartalommal időszaki kiállításokat is rendeznek. 

A freskókkal díszített palota 2006 óta hangversenyek helyszíneként is szolgál, melyek a barokk házimuzsika hangulatát elevenítik meg.

A Váci Egyházművészeti Gyűjtemény keddtől péntekig 11 óra és 16 óra között várja a látogatókat. Kérésre egyéni vendégeknek és csoportoknak tárlatvezetést is biztosítanak. A teljes árú jegy 1200 Ft/fő, míg a kedvezményes jegy diákoknak, nyugdíjasoknak és zarándokcsoportok tagjainak 600 Ft/fő.

2600 Vác, Március 15. tér 4.