Hétkápolna, Liget

Hétkápolna kegytemplom

Vácon az egyik legnagyszerűbb dolog, hogy rövid sétával egészen más környezetet fedezhetünk fel. A belváros szinte összeér a Duna-parttal, a kerékpárúttal, és pár perc alatt eljuthatunk a ligetbe is. 

A Váci liget egy romantikus kis erdős rész, titkos ösvényekkel, horgásztóval. Krónikások szerint ez a helyszín volt Vác kialakulásának helyszíne is, ahol városunk névadója Vacz remete élt. A liget ma is kedvelt szabadidős tér a családok és kutyabarátok körében is. 

Itt áll a Hétkápolna kegytemplom, mely alig nagyobb egy kápolnánál. Ugyanakkor az egyik legszebb és legmeghittebb hangulatú templom a városban, melyet írásos emlékeink szerint 1711-ben kezdtek építeni. 

A templom mögött két forrás található, a Mária,- és Szem forrás. Egykor az itt fakadó víznek gyógyító hatást tulajdonítottak. A legenda szerint egy váci asztalosmester betegségéből felépülve egy Szűz Mária szobrot helyezett el a forrásnál. A hely hamarosan búcsújáró hellyé vált, így a „Kúti-képet” a templom főoltárára helyezték.

A templomhoz vezető úton látható stációk Szűz Mária hét örömét és hét bánatát jelképezi. A Szűz Mária tiszteletére épített Hétkápolna kegytemplom és a körülölelő liget 1815 óta búcsújáróhely, a búcsúk alkalmával „orvosságot” visznek magukkal a forrásból. A búcsút minden évben Mária nap (szeptember 12.) utáni vasárnapon tartják, a hívők messziről zarándokolnak, sokan már előző éjjel is a kegyhelyen virrasztanak. A mária napi misét az 1947-ben épült kültéri oltárnál celebrálják.

 

Hétkápolna, Váci liget

A Váci liget minden évszakban feltölt energiával. Csodása tavasszal a virágba boruló rétek, kizöldellő erdő, nyáron a hűs árnyékot adó fák, ősszel a gesztenye tenger, és az ezer színben pompázó lombullás, télen pedig a nyugtató csend, a havas táj… ha Vácon jársz, gyalogosan vagy kerékpárosan mindenképp érdemes felkeresni.

2600 Vác, Derecske dűlő 2.