Diadalív

1764 jelentős évszám városunkban. Mária Terézia és családja látogatásának tiszteletére számos belvárosi épület megújult, ekkor épült a Diadalív is, melyet a helyiek Kőkapunak neveznek. Az ország egyetlen diadalíve, azóta sem épült hasonló. 

Migazzi Kristóf építő püspökünk a kor szokása szerint a királynő tiszteletére építtette. Szerencsére nem igazolódott be a királynő félelme, ugyanis lehet hogy túl gyorsan készült el a kapu, de azóta is ott áll mindenki örömére, és bátran áthaladhatunk alatta gyalogosan, kerékpárral, szekérrel, de még autóval vagy busszal is. 

Diadalív Vác

1764-ben az uralkodó hajóval érkezett a Dunán a pozsonyi országgyűlésről. A nemesség lóháton, díszmagyarba öltözve várta a vendégeket. A hajó érkezését ágyúlövés jelezte. A kapu a a hajókikötő közelében, a város akkori határában épült, magassága 20 m, szélessége 12, vastagsága pedig 4 m. 

Ha közel állunk, feltekintve oldalain látjuk a sasokat, melyek virágfüzért tartanak a csőrükben, a homloklapon pedig az uralkodóház tagjainak körbezárt domborművű képei között feliratos márványtáblákat. A Kisvác felé eső oldalon Mária Terézia és Ferenc császár mellképe, a város felé jobb oldalon Ferdinánd és Miksa főherceg, bal oldalán pedig II. József és II. Lipót képe látható. 

A díszkapu mindössze öt hónap alatt készült el, és azóta is teljes pompájában látható. A szimbolikus építmény számos művészt megihletett az idők folyamán. Sajdik ferenc “Mária Terézia látogatása” c munkája a Pannónia Házban látható. 2021-ben Kolodko Mihály, Mária Teréziát ábrázoló miniszobra került a kőkapu árnyékába. Azt a legenda ihlette pillanatot örökíti meg, mikor az uralkodónő elképedve nézi a hatalmas kaput, és talán nem is mer átmenni alatta. 

A Diadalívhez számos legenda kapcsolódik, több más érdekes történettel együtt itt találod: https://visitvac.hu/a-diadaliv-kalandos-tortenete/

2600 Vác, Köztársaság út 65.