Sajdik karikatúra gyűjtemény

Sajdik Gyűjtemény

Ha korábban jártál már Vácon, biztosan hallottál az egyik legklasszabb kiállításról, Sajdik Ferenc karikatúra kiállításáról. Nemrégiben azonban új helyre költözött, kiegészülve újabb és újabb alkotásokkal. A patinás Pannónia Házban talált új otthonra a tárlat, ahol a művész művei tematikusan kerülnek bemutatásra. 

Minden portréja nagyon találó. A jellegzetes rajzok nem érnek véget a keretnél, hanem arra különböző anyagokat, tárgyakat illesztve továbbgondolja a témát, mely kiegészíti, és erősíti annak hatását. Minden esetben az ábrázolt személy jellegzetes vonása, tulajdonsága derül ki általa.

Sajdik Gyűjtemény

Külön érdekesség a Váccal kapcsolatos képek gyűjteménye. Mária Terézia Váci látogatásának egy legenda az alapja, miszerint az uralkodónő nem mert átmenni a számára hihetetlenül gyorsan felépült Diadalív alatt. Érvek és ellenérvek ütköznek, a katonák és járókelők elhelyezkedése alapján nem derül ki, hogy vajon van-e igazságtartalma a legendának. Sajdik különös humorral, ám állásfoglalás nélkül jeleníti meg az ámuló uralkodót. Petőfi tintásüvegét ábrázoló kép nem is lehetne jobb helyen, hiszen maga a Költő is megszállt ebben az épületben, ami akkor épp Aranyszarvas néven vendégfogadó volt. 

Gyerekekkel is bátran látogatható a kiállítás, hisz Gombóc Artúr plüssfigurája minden alkalommal simogatásra vágyik. Ha pedig még kicsik, és talán nem ismerik a falánk madarat, a számukra berendezett teremben megnézhetnek néhány mesefilmet is múzeumlátogatás közben. Sajdik Ferenc jellegzetes karakterei mindig vidámságot és derűt árasztanak, kellemes időtöltést kínálva az egész család számára. 

Az állandó kiállítás közel 140 képet mutat be, mellette különböző téma köré szervezve időszaki kiállítás is látogatható. 

Sajdik Gyűjtemény - Petőfi Sándor tintásüveg

2600 Vác, Köztársaság út 19.

Nyitvatartás

szerdától vasárnapig: 10:00 – 18:00