Barokk főtér

A tér háromszög alakja is a középkorban alakult ki. Ugyanis a tér közepén ma látható romok az egykori Szent Mihály templomot szimbolizálják. Kelet-Nyugati tájolása szolgált alapul a köré épült házaknak. Észak felé összeszűkül a tér, ahogy haladunk a Bécsi kapu felé. A tér patinás épületei is középkori alapokra épültek, majd a XVIII. században, Mária Terézia és az uralkodócsalád látogatásának tiszteletére kibővültek, megszépültek. Ezt tükrözi a mai barokk  hangulat is a főtéren.

A Bécsi kaputól indulva, a Duna felöli oldalon az egykori Irgalmasrendi kórház található, csodás kápolnával. Közvetlenül mellette a Városháza díszeleg, amely a világi barokk építészet egyik gyöngyszeme. Szemközt a Nagypréposti palota, mely napjainkban az Egyházmegyei gyűjteménynek ad otthont. Nemrégiben felújították a belső tereket is, előbukkantak az eredeti falfestmények, így a patinás épület, és a kincstár páratlan gyűjteménye egyszerre ejti ámulatba a látogatót.

A hatalmas rózsaszín épület ma a Cházár András Siketnéma Intézet, ám az 1700-as években ez az épület volt a Püspöki palota, itt szállt meg Mária Terézia is kíséretével, azon a bizonyos látogatáson.

A tér északi részén a Bencések temploma, ahogy manapság nevezzük, a Fehérek temploma áll. Nevét nem annyira külső színéről, hanem a barátok fehér habitusáról kapta. A templom kriptájában tárták fel 1994-ben azt az egyedülálló leletegyüttest, amit manapság csak “Váci múmiáknak” nevezünk. A feltárt kincsekből kiállítás látható a templom  melletti múzeumban. 

A tér déli végében fogadó állt, ahol Petőfi Sándor személyesen is megszállt vándorszínész korában. A Pannónia-ház ma kiállítóhely és rendezvénytér is egyben. Itt találod a kibővített Sajdik kiállítást, az európai öntöttvasművesség kincseinek kiállítását is. Nyári időszakban az udvaron kellemes koncertek és szabadtéri programok várnak rád. 

A tér minden szeglete tartogat még felfedezni valót, biztosan megtalálod az elefántos házat, az Immakuláta szobrot, testvérvárosok kútját, és az ikonikus I. világháborús szobrot is. 

2600 Vác, Március 15. tér

Barokk főtér Vác - légifotó
Barokk főtér Vác - légifotó
Barokk főtér Vác - lámpagyújtás