I. Világháborús Emlékmű

Ha Vác főterén jársz, érdemes megállnod az I. Világháborús Emlékmű előtt, melyet Cser Károly szobrászművész készített.

Az emlékmű mintegy hatszáz váci hősi halott emlékének állít méltó mementót. A szoboregyüttes középpontjában egy nőalak áll, amely büszkeséggel emeli magasba a lobogót. Alatta-mellette három katona látható különböző helyzetben: egy harcra induló katona – egy megtört, fáradt harcos – egy életéért küzdő súlyos sebesült. A központi emberalakokat két oldalról oroszlán, a hősiesség szimbóluma veszi közre, mintegy védelmezve a hazáért harcolók életét. 

A szoborcsoport eredetileg 1933-ban nagy ünnepség közepette került a főtérre, abban a reményben, hogy mindörökre ezen a helyen állít emléket a bátor katonáknak. A II. világháborúban azonban megrongálódott, a század közepén elhelyezték eredeti helyéről. 

Napjainkban ismét a főtéren áll – igaz néhány méterrel eltér az eredeti helyszíntől – méltón emelkedik a magasba, az alábbi felirattal:  „Váci fiúk! A harc mezején hullottatok el mind. Míg magyar él, e szobor hirdeti hős nevetek! Míg magyar él, e szobor hirdeti hős nevetek! …” 

A szobornál minden évben megemlékezést tartanak a Hősök napján, május utolsó vasárnapján, a katonákért, kik az életüket áldozták Magyarországért.

 

2600 Vác, Március 15. tér

Hősök szobra anno - I. világháborús emlékmű