Pannónia-ház

A Pannónia-ház egyik emblematikus épület a főtérről kivezető Bécsi kapu közelében, amely a Március 15. térről néhány perces sétára található. 

A bejáratnál egyből feltűnik a jellegzetes boltozatos kapu, ami mögött az egyemeletes épületben a 18. század közepétől 1889-ig az Arany Szarvas vendégfogadó és uradalmi kocsma működött. Az emeleten 7 vendégszoba,és egy bálterem volt. Itt tartották a város rangos eseményeit is. 

A reformkorban a fogadó udvarán, a kocsiszínben vándor színtársulatok léptek fel. Petőfi Sándor maga is fellépett, és többször megszállt a fogadóban.Az épületben a kocsma, a pince és a vendégszobák mellett helyet kapott egy kredencszoba is, a kapualjból jobbra pedig egy kereskedés ajtaja nyílt. 

1890-es évektől az új tulajdonos átkeresztelte Pannónia Fogadónak, a kocsma helyén pedig éttermet üzemeltetett. Ebből is kitűnik, hogy ismert és forgalmas helynek számított a vendégek körében. A mozgalmas XX. század azonban nem kedvezett a fogadónak. Az épületben volt az első magyar Serfőzde, később mozi és kultúrházként funkcionált. A patinás épület alatt – mint a többi főtéri épületnél – hatalmas pince húzódik. A 2000-es évektől kiállítóhely lett. 

Ma itt található a közkedvelt Sajdik Gyűjtemény, az Európai Öntöttvasművesség remekeit bemutató kiállítás is. Az emeleti díszterem időszaki iállítások és rangos események helyszíne. Az udvaron Vertel Andrea keramikus művész szabadtéri kiállítása látható, Garay Norbert falfestménye az egykori Aranyszarvas fogadót idézi. Nyáron az udvar szabadtéri programok helyszíne is egyben. 

A Sajdik kiállítás igazi családi program interaktív lehetőségekkel a kisebb gyerekek részére is.

 

Pannónia Ház
Vertel Andrea: Tündérkert a Pannónia Ház udvarán

2600 Vác, Köztársaság u. 19.