Petőfi nyomában

Bár sokan nem tudják, Petőfi Sándor szülei 1847 elejétől egy évig Vácon laktak. A mai köztudatban úgy él, hogy szülei a Báthory utcai sarokházban laktak, ezen a házon 1923-ban emléktáblát helyeztek el.

Hogyan kötődik a költő Váchoz? 

Petőfinek áttételesen több műve is összefügg a várossal, de igazi kuriózum, hogy az Anyám tyúkja című versét egy itteni látogatása alkalmával írta meg. 

A költő nevéhez több helyi történet is fűződik, emlékezetes például az Arany Szarvas fogadóban töltött éjszakája. Egy alkalommal, amikor lekéste a Pestre közeledő gőzhajót, a fogadóban szállt meg, ahol egész éjjel rémálmok gyötörték. Másnap reggel tudta meg, hogy a fogadóban színházterem is volt, és ezután azt gondolta, hogy „az itt agyonvert színészet szelleme” kísértette őt az éjszaka. Érdekesség, hogy többször fellépett maga is a városban, a Tintásüveg című verse itteni élmények alapján írta meg.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy gőzhajó helyett miért nem vonattal tért vissza a fővárosba. 

A Pest és Vác közötti vasútvonal akkor még nem volt készen, csak 1846. június 15-én nyílt meg. Bár Petőfi a vonat emlékezetes első útján nem vett részt, a következő napokban gyakran utazgatott Pest és Vác között. A Vasúton című verse, melyet 1847-ben írt, a váci vasútvonalra vonatkozik.