Szent Mihály Altemplom Kiállítóhely

A váci főtéren sétálva biztosan azonnal felkelti a figyelmed az üvegtetővel fedett rejtélyes kiállítóhely, és körülötte az emlékhelyre hasonlító, meghatározott formát követő térburkolat, ami pontosan a főtér közepén helyezkedik el. Itt állt egykor a Szent Mihály templom, amely az 1241-es tatárjárás után a betelepített német lakosság számára épült. 

A török kort követően, egy évszázadig ez a templom volt a Váci Székesegyház. A tér kövei jelzik elhelyezkedését, és a körülötte épült templomkert falát is. Az idők során a Szent Mihály templom is megrongálódott, bővítették, átépítették, de az 1731-es tűzvész után már nem tudták helyreállítani. Ekkor elbontották, köveinek nagy részét a felhasználták az új, ma is látható székesegyház építéséhez. 

A 2006-os főtér rekonstrukció idején vált láthatóvá a templom elhelyezkedése. Napjainkban egy különleges régészeti kiállítás őrzi az évszázados emlékeket a hajdani Szent Mihály templom üveggel fedett altemplomában. 

A régészeti kutatások során értékes leletek kerültek elő, ezeket tekintheted meg a kiállítóhelyen. Belépőt a szemközti Tragor Ignác Múzeum pénztárában tudsz vásárolni.

 

Szent Mihály Altemplom

2600 Március 15. tér