Váci vár

Váci vár - fotó: Szulmann Péter

Fotó: Szulmann Péter

2600 Vác, Géza király tér 1.

A túlpartról messziről látszik a templomtorony azon a magaslaton, ahol egykor a Váci vár állt. 

Már a hely kiválasztása is legendás, ugyanis úgy tartják, hogy László és Géza herceg a Salamonnal való ütközet előestéjén épp a stratégián tanakodtak, mikor Lászlónak megjelent egy angyal, aki megjósolta a csata másnapi győzelmét. Géza fogadalmat tett, ha beteljesedik, akkor ezen a helyen templomot építtet. Így is lett, később I. Géza királyt a kor szokása szerint a templom kriptájában temették el. 

A történelem viharos korszakai azonban nem kímélték Vácot sem. Először a tatárdúlás következtében rombolták le a templomot. Későbbi királyaink újjáépítették, olyannyira hogy a XV. században Bátori Miklós püspök idején humanista fellegvárként emlegették. Báthori püspök Mátyás király nagybátyja volt, a király szívesen időzött városunkban. Báthory a templomot és palotát a kor legmodernebb stílusa szerint építették át. Buda és Visegrád után a váci vár volta a reneszánsz idők legcsodásabb helye. 

A várból nem maradt fenn szinte semmi, azonban belső tereiből ma is megcsodálhatunk néhányat. A faragott kő korlátok (balluszterek) és 2 címeres fafaragvány a mai székesegyházban eredetiben megtalálhatók.További kincsek a Tragor Ignác Múzeumban, az Egyházmegyei Gyűjteményben, és a Ferences templomban  is megtalálhatók. 

A török kor után szinte semmi sem emlékeztetett az egykori gazdagságra és pompára. A ma látható templom a Ferences rend temploma, mellette álló kolostorépület ma Piarista kilátóközpont, mely Pályaorientációs Módszertani központ. Az új épület mellett izgalmas látni, amint régészek napjainkban is dolgoznak, és az épület melletti feltárásokból középkori kicseket emelnek ki. 

A Duna-partról feltekintve, egy eredeti városfal részlet látható, rajta I. Géza király szobrával (ifj. Blaskó János alkotása) Ha Vácon jársz, mindenképp érdemes körbejárni, és beszippantani a történelmi városrész hangulatát. 

Fotó: Wachtler László