Márianosztra

Különleges szakrális hely, Mária kegyhely, zarándokhely. A Pálos rendi Magyarok Nagyasszonya Bazilika egyik fő látványossága a Fekete Madonnát ábrázoló ikon, mely a Pálos rend lengyelországi központjából került hazánkba. A kegyhelyhez gyakran szerveznek zarándoklatot, de önálló útvonalon is elérhető. A templom falával egybeépített kolostor, jelenleg büntetés végrehajtó intézet, de ez nem tántorít el senkit, hogy felkeresse a szakrális helyet.

Az ország egyik legismertebb búcsújáró helye, a templom védőszentjéről (Maria nostra: Mi Máriánk) kapta a nevét. A pálos rendi Magyarok Nagyasszonya-plébániatemplom Mária kegyképe a częstochowai másolata, mely ajándékként került ide. A márianosztrai búcsúkat július első hétvégéjén, szeptember elején és december első hetében rendezik. Mellette található a barokk rendház, az ország harmadik legnagyobb kolostora. Ma börtönként üzemel.
Egykor Nagy Lajos király a pálos rend tagjainak építette a kolostort, és mellé templomot, melyet a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére szenteltek fel. Így lett a település neve is – Maria Nosztra, azaz a Mi Máriánk.
A gótikus építményből mára csak a szentély maradt meg a XIV. századból. A templom többi része a XVIII. században lett átépítve, mely máig a barokk építészet egyik legszebb alkotása.

A kerítésfallal körülkerített magas teraszon álló, csodálatos épületegyüttes már messziről látható.
A legenda szerint a kolostorban nevelkedett Szent Hedvig is, aki bőkezűen támogatta a Pálos rendi szerzeteseket. Lengyelországban ekkor alapították a Pálos rend központját, ahol az eredeti Fekete Madonna látható. 2006-tól Szent Hedvig a Dunakanyar védőszentje is. A történelem viharai nem kímélték a kolostort és a templomot sem. Többször lerombolták, átalakították, míg 1800-as évek elején a rendház az államhoz került, irgalmas nővérek kezelésében eleinte női börtönként üzemelt. Később 1950-es években a Márianosztrai börtön lett az egyik legszigorúbb intézmény, immár férfi fogvatartottakkal. Itt raboskodott többek között Bibó István, Göncz Árpád, Mensáros László…
A templom egyből a kőkerítés és az íves kapu mögött magasodik. Az 1990-es években visszakerült a Pálos rend tulajdonába, további vásárolt épületekkel kiegészülve. A Magyarok Nagyasszonya templomot 2012-ben Bazilika Minor címmel tüntette ki a Szentszék, innen hívjuk a kivételes történelmi időket megélt templomot Bazilikának. A bejáratnál egyből az alapító Nagy Lajos király szobra látható, a bejárat fölött pedig az egyedülálló Fekete Madonna.
A rendház továbbra is az állam tulajdonában áll, és börtönként üzemel.
A kegyhely megközelíthető autóval, távolsági autóbusszal, valamint a Szob – Nagybörzsöny között közlekedő kisvasúttal is.

Fotók: Benedek Zsolt

2629 Márianosztra, Pálosok tere 2.

06 27 370 771