Zebegény

Zebegény szép fekvése következtében a század eleje óta kedvelt nyaralóhely. Számos művész él és alkot itt. A település legjellegzetesebb épülete a szecessziós római katolikus templom. A Kálvária-kápolnához vezető utat kilenc, fémlemezre festett stációkép kíséri. A közeli temetőben nyugszik Szőnyi István festőművész, akinek egykori lakóháza ma Emlékmúzeum. A Duna-parton csodás felújított szabadstrandon élvezheted a nyári pihenést.

Szőnyi István Emlékmúzeum

SZŐNYI ISTVÁN (1894-1960) a XX. századi magyar festészet kiemelkedő alakja, 1924-től haláláig élt és alkotott Zebegényben. Művészete itt teljesedett ki, festészetét a varázsos szépségű táj, a faluban élő emberek ihlették. Műveiben költészetté emelte a hétköznapokat. Egykori lakóháza és műterme 1967-től emlékmúzeum. Az állandó kiállításon a mester minden alkotói korszakából látható egy-egy jelentős festmény, olyan remekművek, mint a Kerti pad, a Vízparton, a Reggel, az Este Zebegényben, vagy A falu ősszel. Időszaki tárlatokon tekinthetők meg több ezer darabból álló grafikai életművének legszebb darabjai. Tanítványainak, pályatársainak munkáit kiállítás-sorozatok keretében ismerhetik meg a látogatók.

Zebegény - Szőnyi István Emlékmúzeum

Hajózástörténeti Múzeum

A múzeum alapítója Farkas Vince hajóskapitány, aki több évtizedes gyűjtőmunkával és saját készítésű tárgyaival hozta létre az 1984. július 12-én Zebegényben (saját házában) megnyílt kiállítást.

Farkas Vince rajongásig szerette a hajózást és minden útjáról igyekezett olyan emléktárgyakkal, kuriózumokkal visszatérni, amelyeket a bejárt helyszíneken, állomásokon (akár más kontinenseken) be tudott szerezni.

A sok egyedi, Magyarországon nem, vagy csak nehezen megszerezhető tárgy mellé igyekezett továbbiakat fabrikálni. Remek kézügyessége révén hajómodellekkel és egyebekkel is bővült a múzeum tárháza.

Kós Károly-kilátó

A Kálvária-domb tetején álló, fából készült kilátót szívesen keresik fel a kirándulók, kicsik és nagyok egyaránt. A falu központjából könnyen megközelíthető, és pazar kilátást nyújt a Dunakanyarra. Különlegessége, hogy szemből egy római őrtoronyra emlékeztet. Nem véletlenül, hiszen erre vezetett a Duna mentén 500 km hosszan húzódó római limes útvonala. A kilátó alsó része székelykaput formáz, oldalról nézve pedig egy templomra hasonlít az építmény.

Zebegény - Kós Károly kilátó

Országzászló és Trianon-emlékmű

2015 elején épült meg az új kilátó a Kálvária-dombon, és ezzel egyidejűleg felújításra került a régi Trianon-emlékmű is.

Zebegény - Sziklakápolna

Sziklakápolna

A Kálvária-domb alján a szerpentin mentén található a Sziklakápolna, melyben a legenda szerint egykor egy remete élt. Az ő munkája a barlang jobb oldalán látható gyönyörű kő dombormű, amely Szűz Mária megkoronázását és a Szentháromságot ábrázolja. A remete halála után kibővítették a barlangot, és templommá alakították át. Az 1770-es évek végén már álló templom szentélyeként használták a barlangot. Az Öregtemplom lebontása után évtizedekkel később, 1938-ban Jékey László és Bartóky Magda építtette a jelenleg is látható díszes, címeres homlokzatot a kovácsoltvas kapuval Hendrich Antal tervei alapján. A kápolna mellett a helybe mélyedve található a remete sírja. Augusztus 5-én, búcsú napján tartanak itt litániát. Adventkor pedig életnagyságú betlehemet csodálhatnak meg a kápolnában az érdeklődők.

Napraforgó házak

A falu egykori főútján a Dunára néző Napraforgó-házak tűnnek fel, melyekben gr. Károlyi Lászlóné sz.gr. Apponyi Franciska gyermekparadicsoma működött. A grófnő nevéhez fűződnek az 1936-ban kialakított, kékre festett Duna-parti „Virágnyaralók” melyeket magyar népművészeti stílusban rendezett be. Gondozott kert és szépen kiépített strand várta a nyaralókat. Az ő kezdeményezésére alakult meg a Virág Egylet Zebegény (VEZ), és nevelte a gyermekeket a természet szeretetére, akik virágok, fák, cserjék és madarak neveit viselték. A házak ma utcakép és helyi védelem alatt állnak. Jellemzőjük az encián kék szín, melyet idővel néhány házon már átfestettek.

Zebegény - Napraforgó házak

Viadukt

Klasszicista stílusú, hétnyílású, 75 méter hosszú boltozott vasúti híd. Főbb jellemzői a félköríves téglaboltozatok, illetve a pilléreken, hídfőkön nyugvó kőelemek. Eredetileg csak 1 vágány működött, melyet a millennium előtt a hegy felé szélesítettek ki.

titkarsag@zebegeny.hu

06 27 571 510