Mikszáth Kálmán Emlékház

Horpács

Mikszáth Kálmán fia és Mikszáth Kálmán tervei alapján készült 1906-ban a Horpácson található kúria. Megtekinthetőek benne a szobák és egyéb helyiségek az író használati tárgyaival, valamint kéziratai is kiállításra kerültek. Az épületben irodalomtörténeti kiállítást is nyitottak az író születésének 150. évfordulója alkalmából. A Mikszáth Emlékmúzeum parkja ma természetvédelmi terület, számtalan védett növény otthona. Az épület előtt található egy Mikszáth szobor, valamint a kertben Mikszáth Kálmán és felesége portrészobra – ifj. Szabó István alkotása.

A Mikszáth Kálmán Emlékházban látogatható emlékmúzeum által feleleveníthető az író életútja. A berendezett szobákban, az egykor használt bútorai mellett, eredeti dokumentumok, kéziratok, családi fotók, láthatók.
Mikszáth Kálmán fia, és Mikszáth Kálmán tervei alapján készült 1906-ban a Horpácson található kúria, mely eklektikus, görögös, neoklasszicista stílusban épült, és a mai napig megcsodálható.
Hagyományőrző jelleggel megtekinthetők a szobák, közös használati helyiségek, benne az író használati tárgyaival, kézirataival, és egyéb emléktárgyakkal. A Mikszáth Emlékmúzeum parkja tele védett növényekkel napjainkban már természetvédelmi terület. Az épületben irodalomtörténeti kiállítás is látogatható, melyet az író születésének 150. évfordulójára adtak át. Megtekinthetjük az életútját bemutató dokumentumokat, a család fotóit, bútorait, az itt lakók használati tárgyait, emlékeit. Az épület előtt található egy Mikszáth szobor, valamint a kertben Mikszáth Kálmán és felesége portrészobra – ifj. Szabó István alkotása.

Mikszáth Kálmán Emlékház
https://horpacs.hu/a-telepulesrol/a-mikszath-kuria/

Képek forrása: Wikipedia

Készítette: Vadaro – A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=82980292

Mikszáth Emlékház Horpács
Mikszáth Emlékház Horpács