Az első vonat

Az első vonat érkezése Vácra

Utaztál már vonattal Vácra? Akkor biztosan érdekes fogod találni, hogy 1846. július 15-én nyílt meg Pest és Vác között az első magyar vasútvonal, a vasúti pályát József nádornak és családjának részvételével ünnepélyesen nyitották meg.

Hogyan történt az első vonat érkezése? 

A Buda és Pest nevű mozdonyok délután háromkor vitték nyolc kocsival Vácra a meghívott 250 személyt, a közbenső településeken mindenütt nagy ovációval fogadták a szerelvényt. 

A vonat a 33,6 kilométeres utat 10 perc dunakeszi tartózkodással 59 perc alatt tette meg. Sajnos az ünneplés nem volt felhőtlen, mert a vonat a hatalmas váci tűzvész látványára érkezett meg.

Érdekességek

Az 1836. évi törvény értelmében mindenkinek fizetnie kellett az utazásért, még a nemeseknek is, ráadásul a jegy meglehetősen drága volt. A forgalmat napi három, ünnep- és vasárnap négy vonatpár bonyolította le, a pálya mentén álló kosárjelzőket pályaőrök kezelték, de az állomások között már távírókapcsolat volt.

A vasútnak voltak ellenzői is, de Petőfi Sándor lelkesen támogatta a fejlődést. A Vasúton című versében így fogalmazott: „Száz vasutat, ezeret / Csináljatok, csináljatok / Hadd fussák be a világot / Mint a testet az erek”

Sajdik Ferenc: Az első vonat érkezése Vácra