Karolina kápolna

Karolina kápolna

A Székesegyház és környezete, Vác egyházi központja. Szemközt a Püspöki palota, mögötte a plébánia, oldalt főiskola és Piarista gimnázium, valamint a Karolina általános iskola található. 

A Karolina Katolikus Iskolát egykor a Szent Vince-apácák vezették, az iskola és a kanonoki házak mögött áll a vincés nővérek kápolnája és kolostora. Az altemplommal is rendelkező kápolnát gróf Csáky Károly püspök emeltette 1905-ben, melyet édesanyjáról Karolina kápolnának nevezték el. A középkori hangulatú templomban látható Körösfői-Kriesch Aladár egyedülálló, épségben megmaradt díszítőfestése, mely a magyar szecesszió meghatározó emléke. A román stílusban épített kápolnát csak ünnepi alkalmakkor keresheted fel, ekkor érdemes nagy figyelmet fordítani a gazdagon díszített oltárra és a színes ólomüveg-ablakokra. 

Érdekesség, hogy az 1978-ban bemutatott, Szabó Magda regényéből készült Abigél c. filmben is feltűnik a Karolina iskola, ugyanis a forgatás egyik helyszíne a Székesegyház előtti tér volt. Az iskola ablakából kíváncsi tekintetek figyelték, miként töltik be a teret a “Matula” és a “Kokas Pál Intézet” tanulói. 

2600 Vác, Gasparik Kázmér u. 2.