Szent Rókus kápolna

A vasútállomás közelében található Szent Rókus kápolna Vác egyik legrégebbi építészeti emléke

A kis barokk kápolnát az 1740-41-es pestisjárvány emlékére emelték. A pusztító járvány megtizedelte a város lakosságát. Althann Mihály Károly püspök támogatásával, nagyrészt közadakozásból emelték a kápolnát. A centrális alaprajzú, háromkaréjos elrendezésű, egy fő- és két oldalbejárattal rendelkező kápolnát alacsony kupola fedi, az oltárfő Szent Rókust, a betegek védőszentjét ábrázolja. 

Búcsúja a város fogadalmi ünnepe, minden évben augusztus 16-án a járványok távoltartásáért ajánlják fel. Ekkor misével, és körmenettel emlékeznek meg a nehéz időkről. A kápolna más alkalommal nincs nyitva, de eredeti kovácsoltvas kapuján bepillanthatunk a különlegesen megmunkált belső térbe. 

Korábbi századokban temető is volt a környékén, ám azt a múlt században felszámolták. Erre emlékeztet a kőkereszt a kápolna hátsó falánál. Napjainkban a kápolna kicsiny méretével szinte eltörpül a nagy áruházak mellett, ám mondanivalója annál fontosabb. A méretére utal a helyiek szóhasználata: “Rókuskának” nevezik a kicsiny kápolnát. 

Városi séta alkalmával a busz és vasúti pályaudvar között könnyen megtalálod.

Szent Rókus kápolna

2600 Vác, Zrínyi u. 3.

Szent Rókus kápolna kupolája