Fehérek temploma

A váci főtér különleges látványosság a Dunakanyarban, annál is inkább, mert ez hazánk egyetlen háromszög formájú barokk főtere. Itt található a Fehérek temploma, amely a Domonkos rendi szerzetesek fehér habitusáról kapta a nevét. 

A templom külső megjelenése szerény, ám a belső díszítés igen gazdag, a templom a XVIII. században épült barokk, rokokó stílusban. Színei világosak, szobrai fehérek, az oltárképek színei is derűsek. A templom homlokzata barokk csigavonalakkal, vázákkal, szobrokkal díszített. Külső oldalán látható Szent Hedvig, a Dunakanyar védőszentjének szobra. 

A közelmúltban sokat hallhattunk erről a templomról. Nem is igazán az építészeti stílusa, hanem a befalazott és feledésbe merült kripta miatt, melyet a templom alatt tártak fel. Innen származik az a páratlan leletegyüttes, mely betekintést enged a XIX. századi váci polgárság életébe és szokásaiba.

A “híres váci múmiák” teljes anyaga a Természettudományi Múzeumba került, ám egy része a templom szomszédságában található Tragor Ignác Múzeumban látogatható. 

A Fehérek temploma az egyik legismertebb váci templom. Különleges akusztikája miatt gyakran tartanak itt hangversenyeket, szépsége és elhelyezkedése miatt pedig esküvőket. Váci látogatásod során jó szívvel ajánljuk figyelmedbe.

 

2600 Vác, Március 15. tér 22.