A Naszály-hegy

és a Násznép-barlang legendája

Fotó: Gerengay Gusztáv
A Naszály-hegy és a Násznép-barlang a város egyik legnépszerűbb kirándulóhelye, ahova több ezer turista látogat el évente. 

Honnan kapta a Naszály-hegy a nevét? 

A legenda szerint az Alföldről érkező vásározók a város közelébe érve ezt a hegyet látták meg először, és azt mondták rá, hogy igen Nagy-szál. Hogy a történetnek van-e valóságalapja, nem tudni, de annyi bizonyos, hogy a Váctól északra 6-8 km távolságra fekvő festői sziklabérc számos barlangot rejt magában. 

A leghíresebb közülük a Násznép-barlang, melynek elnevezéséhez több kalandos legenda is köthető. A történetek hallatán biztosan te is felveszed a barlangtúrát a váci bakancslistádra.

A Násznép-barlang legendái

Az egyik legenda szerint az egyik szomszéd vár urának leánya beleszeretett egy jobbágy fiába, akivel titokban meg is esküdtek. Amikor az esküvő után hazafelé vonultak, a dühös apa üldözni kezdte a násznépet, akik ebbe a barlangba menekültek.  Egy másik monda úgy szól, hogy egy lakodalmas menet a török csapatok hirtelen közeledtének hírére ebbe a barlangba menekült, és itt tartották a lagzit. Innen ered a Násznép-barlang elnevezés. 

Bár egyik történet sem bizonyosodott be, a névmagyarázatnak az lehet az alapja, hogy régészeti kutatások alkalmával számos edényt, edénytöredéket találtak a barlangban. A rendkívül nagyszámú edénytöredékből következtettek arra, hogy a barlangban egykor nagy lakoma zajlott. 

Naszály-hegy barlangjai
Naszály Násznép barlang