Vác Evangélikus templom

A váczi ágostai hitvallású evangélikusok templomukat az egykori Sétatéren építették fel 1866 és 1868 között Krempe Edmund budapesti építész tervei alapján. 

A romantikus stílusú, egyhajós, boltíves, épület Alois Cacciari váczi építőmester munkáját dicséri, a templom felszentelésére 1868. november 22-én került sor. A templom messziről is jól látható tornya öntöttvasból készült. A gyülekezet legnagyobb igyekezetére sem gyűlt össze a toronyra való pénz, így született az áttört stílusú torony terve. Kezdetben ez megosztotta a híveket, sok bántás érte őket, mondván hogy “..csak egy lyukas toronyra futotta” Több alkalommal gyűjtést szerveztek a torony borítására, de végül egyik lehetőség sem volt megfelelő. Utoljára 1927-ben került előtérbe az újratervezés, ám akkor Sárdy Gyula építész azt mondta: “A torony úgy jó, ahogyan van! – Soha többet nem került elő az ötlet. 

Szokták mondani: Vác a tornyok városa. Megannyi felekezet templomtornya emelkedik a magasba, mind különböző stílusú. Közülük éppen stílusával, és hangulatával emelkedik ki a ez evangélikus templom áttört fém tornya, mely mára jeles ipartörténeti emlékké vált. Ma már büszkén tekint mindenki a különleges “lyukas toronyra. 

A templom istentisztelet időpontjában látogatható, más alkalommal kívülről tekinthető meg.

2600 Vác, Széchenyi u. 24.