Vác nevének legendája

Gondoltál már arra, hogy vajon honnan kaphatta a nevét az a város, amely ennyi látnivalót tartogat számodra? A Vác városnév eredetére számos elmélet született. 

A legérdekesebb elmélet egy Wach nevű remetéhez köthető, akinek a szobrával a Kossuth téren találkozhatsz. A szobrot, amely egy váci városnéző séta alkalmával mindenképpen bakancslistás pont kell, hogy legyen, Kapás Sándor helyi művész készítette.

A legenda szerint a remete a 11. században a mai város hajdani helyén az erdőben élt, és arról nevezetes, hogy megjövendölte Géza hercegnek Salamon király legyőzését. Az 1074-es, magyar trónöröklési rendet meghatározó csata után Géza herceg a remetéről nevezte el az általa alapított várost Vácnak. A város november 26-án ünnepli a város névadóját.

Más elmélet szerint magyar törzsi névből (Vath) származik a név, de felmerült a „vác” szó, mint fontosabb települést, központot jelentő szláv eredetű kifejezés is. Annyi bizonyos, hogy a remete története és szobra a helyi lakosok és a kirándulók számára is fontos váci mérföldkő.