Váci Fegyház és Börtön

Tudtad, hogy a Váci Fegyház és Börtön az egyetlen börtön Magyarországon, ahonnan egészen elképesztő kilátás nyílik a Dunára? 

A börtönben sok híres személy töltötte büntetését politikai elítéltként, köztük Rákosi Mátyás, Kádár János, és Göncz Árpád, valamint itt raboskodott Matuska Szilveszter, a biatorbágyi viadukt felrobbantója. 

Fontos tudni, hogy a Duna-parton álló épület nem azonos azzal a patinás épülettel, melyet egykor Theresianumnak hívtak. Az eredeti barokk épületrészt Migazzi Kristóf püspök eredetileg nemesifjak konviktusának készíttette, és Mária Terézia királynő tiszteletére Theresianum-nak nevezte el. 1808-tól a Ludovika Akadémia működött benne, börtönként 1855 óta üzemel. 

A mai épület közrefogja az egykori épületet, melyet évente egyszer nyílt nap keretében lehet megtekinteni. Itt rendezték be az úgynevezett “Doberdo” kiállítást, mely a maga puritán módján mutatja be a fent említett időszak fogvatartottjainak körülményeit. A Theresianum mellett neogótikus kápolna is áll, legyezőszerű kupolája jól látható a dunai kirándulóhajókról és a túlpartról. 

Az épület körbejárható, oldalában található az ország egyetlen Diadalíve, mely szintén az uralkodónő tiszteletére épült, 1764-ben. 

2600 Vác, Köztársaság út 62-64.